NASILJE MEĐU VRŠNJACIMA

Napadnuti učenik nije ozlijeđen, ali se osjeća nelagodno

07.12.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Dvojica učenika karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole držala su školskog kolegu dok ga je treći pokušao sodomizirati. Svi su učenici drugog razreda, a nakon ovog događaja utvrđeno je da je spomenuti trojac posljednja dva tjedna zlostavljao još šest, sedam učenika, uglavnom one manjeg rasta i slabije fizičke građe

'Trojica učenika prislonila su ga na stol. Dvojica su ga držala, a treći je nastojao nogu od stolice gurnuti mu u stražnjicu. Istrgnuo se, pobjegao i s potrganim hlačama otišao pedagoginji i sve prijavio. To se događalo na petominutnom odmoru između šestog i sedmog sata. Po našim saznanjima nije bilo fizičkog kontakta. Nesretni učenik, žrtva tog strašnog slučaja, koji je pogodio cijelu školu, rekao je da nije ozlijeđen, ali se osjeća jadno i nelagodno. Ne bih to shvatio kao seksualno zlostavljanje. Nije bilo bolničkog liječenja, a učenik normalno pohađa nastavu', rekao je ravnatelj karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac o strašnom slučaju zlostavljanja, koji je potresao ne samo tu školu, nego i čitavu karlovačku i hrvatsku javnost.

Svi su učenici drugog razreda, a nakon ovog događaja utvrđeno je da je spomenuti trojac posljednja dva tjedna zlostavljao još šest, sedam učenika, uglavnom one manjeg rasta i slabije fizičke građe, ali nitko od njih zlostavljanje nije prijavio nastavnicima ili bilo kome u školi do ovog slučaja. Na one jače nisu se usudili nasrnuti. Do tada s njima nije bilo nikakvih problema. U školi kažu da su tužni i žalosni, nemaju riječi kojima bi opisali kako se osjećaju, posebno kada se zna da se sustavno bore protiv nasilja, a četiri su godine sudjelovali na državnim smotrama s projektima na tu temu.

'Na spomenutu trojku naša nastojanja i borba protiv svih oblika nasilja očito nisu djelovali. To se dogodilo na naše veliko razočaranje. Zlostavljani učenik i njegovi roditelji rekli su da nije potrebna liječnička niti psihološka pomoć. U školi nema psihologa, no ukoliko se pokaže da će to biti potrebno, angažirat ćemo i takvog stručnjaka', rekla je pedagoginja Mirna Korkut, koja je razgovarala sa svim učenicima. Trojica učenika isključena su iz škole do okončanja postupaka, s čime se složilo i učeničko vijeće.

'Odmah nakon nesretnog događaja učenici zlostavljači i njihovi roditelji otišli su se ispričati zlostavljanom učeniku. O tome nas je obavijestio njegov otac i predložio da ih se ne isključi iz škole. No ostali đaci pitali su se ako to nije za kaznu isključenja, što onda jest', pričaju ravnatelj i pedagoginja Šumarske i drvodjeljske škole.

Karlovačka policija, koja je već po dojavi u petak prošloga tjedna bila u školi i razgovarala sa sudionicima, danas će ispitati učenike da bi rasvijetlila sve detalje slučaja, a u tijeku je i postupak prosvjetne inspekcije u školi. U PU karlovačkoj dodali su da detalje slučaja do okončanja istrage ne mogu iznositi, s obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama, ali da ne isključuju niti jedan oblik nasilja, od samo zlostavljanja do pokušaja silovanja ili silovanja.