PRVA NA SVIJETU

Napadnuti Romi osnivaju 'Cigansku gardu'

03.02.2009 u 23:36

Bionic
Reading

Romi na zapadu Mađarske najavili su osnivanje 'Ciganske garde', što bi bila prva poznata poluvojna romska postrojba na svijetu. Ciganska garda trebala bi služiti 'učinkovitijem zastupanju interesa' romske manjine u Mađarskoj, objavio je u utorak mađarski regionalni list Kisalfoeld

BUDIMPEŠTA - Osnutak garde odgovor je na krajnje desničarsku "Mađarsku gardu" i mimohode koje njezini pripadnici organiziraju u mjestima u kojima žive Romi, izjavio je Laszlo Padar, voditelj interesne skupine za zaštitu Roma u županiji Gyoer-Moson-Sopron.

"Cigansku gardu" pojačat će i Romi iz jugozapadnih županija Vas i Zale.

I Romi bi trebali "poslušati svoj glas" i "okupiti se", naglasio je Padar. Garda će pritom skretati pozornost na sebe "isključivo mirnim sredstvima".

Padas se nadalje požalio na činjenicu da raste novi romski naraštaj koji ne poznaje pojam "sigurna radnog mjesta", koje bi, po njegovu mišljenju, Romima vratilo "samopoštovanje".

Sigurni prihodi smanjili bi broj kaznenih djela počinjenih zbog siromaštva i bijede, smatra predstavnik mađarskih Roma. Procjenjuje se da u Mađarskoj živi oko 600.000 Roma, pa su zbog toga najbrojnija manjinska skupina u državi.

"Mađarska je garda" osnovana u kolovozu 2007., a njezini pripadnici običavaju u odorama prolaziti kroz romska naselja. Ti "mimohodi", kako tumače pripadnici "Mađarske garde", služe borbi protiv navodna bujanja "ciganskog kriminala".

Udruga koja je osnovala "Mađarsku gardu" zabranjena je u prosincu 2008. prvostupanjskom odlukom budimpeštanskog suda. Njezin zapovjednik Gabor Vona najavio je, međutim, da će njegova skupina nastaviti djelovati.

"'Mađarsku gardu' nije moguće raspustiti" i ona će nastaviti djelovati kako bi "spasila narod i društvo", izjavio je Vona.