POLICIJA POTVRDILA

Napade u Džakarti izvršila Džama Islamija

19.07.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Indonezijska policija priopćila je u nedjelju da su dvojica samoubojica, odgovorni za napade počinjene u petak u dva luksuzna hotela u Džakarti u kojima je poginulo najmanje osam osoba, članovi skupine Džama Islamija, aktivne terorističke mreže na jugoistoku Azije povezane s Al-Kaidom

'Potvrđujemo da samoubojice pripadaju Džami Islamiji jer postoje podudarnosti' između bombi korištenih u petak i onih koje su korištene u ranijim napadima te skupine, rekao je novinarima glasnogovornik policije Nanan Soekarna.

Pojasnio je da je jedna osoba identificirana ali nije želio otkriti njezin identitet. Drugo tijelo na procesu je identifikacije, rekao je, dodajući da su obje osobe bile muškarci. Njihova je identifikacija otežana zbog lošeg stanja tijela nakon eksplozije.

Za dva atentata nitko nije preuzeo odgovornost, ali istražitelji su vrlo brzo procijenili da je jasno da se radi o skupini Noordina Topa, radikalnog islamista za kojega se drži da je odgovoran za više terorističkih djela počinjenih u ime Džame Islamije u Indoneziji posljednjih godina.

Među njima su atentati na Baliju (202 mrtva 2002., 20 mrtvih 2005.), na hotel Marriott u Džakarti (12 mrtvih 2003.) i na veleposlanstvo Australije (10 mrtvih 2004.).