nova analiza

'Napadaču oružje sigurno nije bilo strano, očito je od prije znao pucati. U ovih nekoliko dana upućeno je more prijetnji predsjedniku Vlade'

17.10.2020 u 22:40

Bionic
Reading

Napad na Markovu trgu, kao i prijetnje premijeru u Dnevniku HTV-a komentirao je načelnik posebnih poslova policije Miljenko Radnić. Same informacije o pucnjavi na Markovu trgu bile su šokantne, a snimke koje je objavila policija danas istinski su zastrašujuće.

- Sam napad trajao je vrlo kratko, nekoliko sekundi, nakon čega je počinitelj pobjegao s mjesta događaja. Sve ono što se dalo zaključiti nakon mog dolaska jest da su policijski službenici izvršili svoju primarnu zadaću, da su zaštitili štićeni objekt, Vladu i Sabor, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a Miljenko Radnić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, koji je među prvima nakon pucnjave stigao na Markov trg.

- U najrizičnijoj poziciji našao se dostavljač koji se skrio iza vozila. Očito da napadač nije bio fokusiran na njega, njegova primarna meta očito je bila zgrada Vlade, dodao je Radnić napominjući da je napadačeva namjera očito bila ući u zgradu.

Napadaču oružje nije strano

- Iz svih poteza koje je on povukao gore za vrijeme napada na policijskog službenika, na koga se očito pretjerano fokusirao pa potrošio streljivo, on je u pokretu zaključio da mora zamijeniti spremnik. Izvukao se na sigurnu poziciju, izvršio zamjenu i u namjeri da ponovno dođe u poziciju pred ulaz u Vladu su ga spriječili policijski službenici koji su u međuvremenu došli u zonu pucnjave, kazao je Radnić.

Dodaje kako je očito da je napadač od prije znao pucati. Na koji način i kada je to naučio - možemo samo diskutirati, ali "oružje mu sigurno nije strano". Istaknuo je i kako mu je drago što se ranjeni policajac oporavlja te što su ostali policijski službenici izvršili svoju primarnu zadaću: "spriječiti proboj u štićenu zonu, u štićeni objekt".

  • +7
Konferencija za medije Ravnateljstva policije i DORH-a Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Je li počinitelj imao suradnike?

Na pitanje je li sigurno da je počinitelj djelovao sam ili je imao suradnike, Radnić je odgovorio: "Mogu govoriti o onome što se vidi na snimci. Ovdje vidimo da djeluje sam. Nema nikakvih tehničkih elemenata na osnovi kojih se može zaključiti da ga netko korigira, nema slušalica". Sve ostalo će, dodao je, pokazati kriminalističko istraživanje koje je u tijeku.

Drugi muškarac u Zagrebu je uhićen zbog prijetnje na društvenim mrežama, nažalost ni prvi ni zadnji takav, govor mržnje dosegao je ozbiljno zabrinjavajuću razinu, što ga je izdvojilo da je policija odlučila reagirati?

- Policija sigurno ima dobre razloge zašto je on u svemu tome izuzet. Ali u ovih nekoliko dana upućeno je more prijetnji predsjedniku Vlade, Vladi kao instituciji i sigurno da je situacija zabrinjavajuća, kazao je Radnić.

Prijeteće pismo

- Mnogi ljudi sebi daju pravo da prijete ljudima, očekujući da će ostati anonimni. Što se tiče samog sadržaja pisma koje je zaprimljeno u središnjici u HDZ-u - o njemu ne bih mogao ništa konkretnije osim da je za sad njegov sadržaj uznemirujući, ali ja ne mogu u ovom trenutku reći da je ugrožavajući, rekao je Radnić.

Radnić je zadužen za brigu o svim štićenim osobama u Hrvatskoj, dugo radi taj posao i kaže kako se stanje sigurnosti mijenja nagore. "Ovo je iznimka vezana za stogodišnje razdoblje. Pokušavali smo pronaći poveznicu s bilo kojim događajem od 1918. i ovo je prvi put, ako izuzmemo napad na Banske dvore od strane Jugoslovenskog ratnog zrakoplovstva, da je netko uporabio vatreno oružje u napadu na bilo koji objekt koji se nalazi na Trgu sv. Marka", kaže.

Umjeren rizik od prijetnje terorizmom

Pojačale su se mjere osiguranja štićenih osoba prve kategorije, premijera i predsjednika, a one će ostati na snazi, kazao je Radnić, sve do trenutka dok ne prestanu razlozi zbog kojih su te mjere i uvedene. U Hrvatskoj je trenutno, dodao je, umjeren rizik od prijetnje terorizmom. Markov trg privremeno je zatvoren, rečeno je da te mjere ostaju na snazi dok se ne iznađe drugo trajno rješenje. Na pitanje na kakvim se opcijama radi te kada bi mogle biti implementirane, Radnić je odgovorio:

- Sve opcije se svode na sustav tehničke zaštite. Mi smo sada ovim mjerama koje smo poduzeli gore koje su čista tehnička intervencija, to su policijski gelenderi, određeni kontrolni punktovi koje do sada građani nisu navikli gore vidjeti - postigli zadovoljavajuću razinu sigurnosti. Dodao je kako će "stručne službe nadležnih tijela morati dogovoriti najoptimalnije rješenje koje jamči funkcionalnost vezano za sigurnost prostora koji mi štitimo."