konferencija za medije

[VIDEO/FOTO] Objavljena snimka napada na Markovu trgu. 'Ovo je bio pokušaj ubojstva tri policijska službenika. Napad je bio brz i iznenadan'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 18.10.2020 20:25
  • Objavljeno 17.10.2020 u 16:08
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

U Ravnateljstvu policije u subotu je održana konferencija za medije Ravnateljstva policije i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu

Na konferenciji su sudjelovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić. Na početku presice puštena je snimka napada.

'Policija od samog događaja radi opsežno istraživanje. Prema rezultatima, kao što smo već komunicirali, potvrđeno je da se radi o pokušaju ubojstva tri policajca koji su bili na osiguranju Vlade i Sabora', rekao je Milina. Dodao je da želi iskazati sućut obitelji Danijela Bezuka jer zasad sve što je policija prikupila govori o njegovoj radikalizaciji.

'Imamo elemente koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti', rekao je Milina.

Na području Sisačko-moslavačke županije uhićena je osoba koja je povezana s događajem na Trgu Svetog Marka.

'Nakon događaja, u vremenu od 12. do 16. listopada, policija je u svom redovnom radu imala 83 dragovoljna slučaja predaje oružja i eksplozivnih tvari, što pokazuje kolika je dostupnost oružja', izjavio je Milina.

Istaknuo je da je sa svim načelnicima policijskih uprava održao video konferenciju. 'Zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere da bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštititlo sve građane RH, a i najviše državne dužnosnike', rekao je Milina.

Naglasio je da je Hrvatska sigurna zemlja i da će policija, u suradnji sa svim ostalim službama, raditi na tome da sigurnost ostane na najvišoj razini. Županijski državni odvjetnik Jurica Ilić izjavio je da postoje elementi koji bi upućivali na teroristički napad. Milina je ustvrdio da je policija detaljno utvrdila trasu kretanja Bezuka.

  • +7
  • +4

Konferencija za medije Ravnateljstva policije i DORH-a

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

'Napad je bio vrlo brz i iznenadan. On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu prije napada. Policijski službenici su odbili njegov napad', istaknuo je Milina.

Glavni ravnatelj policije nije želio potvrditi, ali ni isključiti da je Bezuk htio ući u Vladu. Milina je objasnio zbog čega je danas uhićen muškarac u Kutini. 'Utvrđeno je da je 63-godišnjak u najmanje dva navrata govorio poznanicima da mu je Bezuk izjavljivo da mu cilj nije bio ubiti policajce, nego premijera. Govorio je da mu je to san'.

Milina nije želio otkriti kakvo je vatreno oružje koristio Bezuk. 'Mogu samo reći da je imao dugo vatreno oružje, ne mogu o detaljima, tipu i vrstu'. Ravnatelj policije komentirao je medijske natpise da je Bezuk na internetu pretraživao informacije o zgradi Vade i kretanju premijera Plenkovića.

'Te informacije ne odgovaraju u potpunosti činjenicama do kojih smo mi došli', rekao je Milina.

Podsjetimo, Danijel Bezuk je u ponedjeljak izvršio napad na zgradu Vlade, teško ranio policajca te potom počinio samoubojstvo. Policija je danas izvijestila kako su uhićena dva muškarca koja su prijetila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. U Zagrebu je uhićen 48-godišnjak koji je premijeru prijetio na društvenim mrežama.

U policijskom pritvoru završio je i 63-godišnjak iz Kletišta kod Kutine koji je nakon pucnjave na Markovu trgu izjavljivao da je pokojni Danijel Bezuk htio ubiti premijera, navodeći kako i "on osobno o tome mašta". Plenković je jučer u središnjici HDZ-a dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!