PORUKA IZ SUSJEDSTVA

'Napad poput onog u Christchurchu mogao bi se dogoditi u Europi'

15.03.2019 u 19:08

Bionic
Reading

Povjerenik za sigurnosnu uniju u EK, Britanac Julian King, u petak je kazao kako se ne može isključiti da bi se napad poput onog koji je izveden u Christchurchu na Novom Zelandu mogao dogoditi i u Europi, iako su dosad iza takvih napada na Starom kontinentu uglavnom stajali islamistički ekstremisti.

King je tijekom službenog posjeta Ljubljani, na Fakultetu političkih znanosti, teroristički napad izveden u petak u Christchurchu u kojemu je ubijeno najmanje 49 osoba nazvao groznim događajem. "Svi smo u mislima s obiteljima poginulih i svima koji su pogođeni tim napadom", kazao je King.

Iako je naglasio da su u Europi najčešći teroristički napadi islamističkih ekstremista, nije isključio niti druge oblike terorizma, poput terorizma desnih ekstremista kakvim se za sada smatra i napad u Christchurchu.

Podsjetio je da je britanska političarka i parlamentarka Jo Cox bila 2016. jedna od žrtava desničaskog ekstremista. King je rekao da je suradnja među europskim državama u borbi protiv terororizma već pojačana, među ostalim jačim kontaktima snaga sigurnosti pojedinih država.

Suradnjom na europskoj razini vodi se i borba protiv radikalizacije i novačenja ekstremista preko interneta, no na području protuterorističkih aktivnosti treba još mnogo toga uraditi, kazao je King.

U raspravi na ljubljanskom fakultetu, ali i u razgovorima sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova Boštjanom Poklukarom, te predstojnicima slovenskih obavještajnih službi, bilo je riječi i o kibernetskoj sigurnosti, te naporima za jačanje suradnje oružanih snaga na razini EU-a, pitanju migracija, a Kinga je zanimalo i stanje u regiji.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Poklukar je u razgovoru s Kingom istaknuo da je Slovenija sigurna država koja osigurava "visoku zaštitu šengenske granice", prenijeli su slovenski mediji.

Pri tome je Poklukar upozorio na pogoršavanje sigurnosne situacije u regiji zapadnog Balkana, no istaknuo je da je suradnja s državama na tom području za Sloveniju od izuzetne važnosti, te da se tome daje prioritet.