48 ranjenih

Terorizam na Novom Zelandu: Skupina ekstremista pucala po džamijama, ubila 49 ljudi i sve snimala

15.03.2019 u 06:46

Bionic
Reading

Četrdeset i devet osoba ubijeno je, a više od 48 teško je ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenose agencije

Ardern je kazala kako je najmanje 30 osoba ubijeno u džamiji Masjid Al Noor, dok je deset ubijenih u džamiji u četvrti Linwood. U međuvremenu, javljaju lokalni mediji, broj ubijenih narastao je na 49.

"Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima", rekla je Ardern. Ona je dodala da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti.

Četiri osobe su uhićene nakon pucnjave u dvije džamije. Ardern je kazala da su oni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.

'Uhitili smo jednu žensku i tri muške osobe koje dovodimo u vezu s ovim napadima', izjavio je policijski načelnik Mike Bush na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi točne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvješćima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, taj broj je 'velik'.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.

New Zealand Herald javlja da je među uhićenima jedan državljanin Australije koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom.

U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena nazočnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava.

Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

"Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Na internetu se pojavila snimka čija autentičnost još nije potvrđena, a za koju se tvrdi da ju je zabilježio jedan od napadača, koji je kameru navodno imao pričvršćenu za kacigu koju je nosio na glavi dok je pucao. Policija je pozvala građane da ne dijele tu snimku koja je, kako navode, 'izrazito uznemirujuća', piše Jutarnji list.

 Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.