GLAVNI IMAM U RIJECI

'Napad na džamiju osjećamo kao prijetnju'

24.05.2013 u 17:14

  • +5

Razbijeno prozorsko staklo Islamskog centra u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Grupa zasad nepoznatih osoba sinoć je oko 22 sata kamenjem 'napala' nedavno otvoreni Islamski centar na Zametu u Rijeci. Službenici II. policijske postaje Rijeke odmah su se po dojavi da više osoba baca kamenje u pravcu vjerskog objekta uputili na teren. Obavili su očevid i utvrdili da je na prozoru uredskih prostorija Islamskog centra razbijeno staklo

Ozlijeđenih osoba nije bilo, a nastala materijalna šteta će biti utvrđena naknadno. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog incidenta i pronalaska počinitelja.

Da će policija ubrzo pronaći počinitelje i primjereno ih kazniti, očekuju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji najoštrije osuđuju ovaj vandalski čin.

Rijeka je oduvijek multikulturan grad i grad tolerancije te sam uvjeren da većina Riječana osuđuje ovaj čin. Žao mi je što pojedinci svoje stavove izražavaju vandalizmom, odnosno nasiljem. Nažalost, bez obzira na opću razinu tolerancije, ni jedna sredina nije imuna na osobe koje su spremne na ovakav postupak', poručio je Obersnel.

Nadbiskup Ivan Devčić izrazio je iskrenu podršku braći islamske vjere i žaljenje zbog moralne i materijalne štete koju su pretrpjeli.

'U suvremenoj demokratskoj Hrvatskoj i u Rijeci koja se ponosno predstavlja kao multikulturalni grad tolerancije, svi smo kao građani, a pogotovo ako smo vjernici, pozvani na poštivanje i upoznavanje bogatstva različitih vjera i kultura te na izgradnju civilizacije dijaloga', poručio je Devčić i dodao da je 'žalosno što smo ovih dana svjedočili i napadima na volontere građanske inicijative U ime obitelji'.

'Ti događaji, nažalost, nisu dobili adekvatnu osudu javnosti. Napadi i nasilje prema bilo kome, nedopustivi su', reagirao je Devčić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović kazao je razgovoru za agenciju Anadolija kako je ovaj napad neka vrsta prijetnje.

'Nekolicina mladih osoba je iz ne znam kojih razloga jednostavno naišla i bacala je kamenje na džamiju. Razbili su staklo na uredu i razbježali se. Istraga i potraga za počiniteljima su u tijeku. Islamska zajednica već 50 godina djeluje u Rijeci i do sada se ovako nešto nikada nije desilo. Čak ni u ratnim vremenima kad je situacija bila i teža. Moramo reći da je gradonačelnik Rijeke Obersnel više tome iznenađen i njemu je teže nego nama. Rijeka nije bila poznata po tome. Koji su motivi? Ne možemo ulaziti u to, niti to možemo znati dok se ne završi istraga. Vjerujemo da je u pitanju utjecaj alkohola i opojnih sredstava. Ponavljam, to je poruka svima nama da budemo još bolji i da se ovakvo što više nikada ne dogodi. Ovo je neka vrsta prijetnje.

No ne doživljavamo je kao prijetnju, već kušnju koju moramo proći, i to nas samo jača u svemu ovome. Ne želimo dizati tenzije. Želimo da ode poruka u grad, županiju, Hrvatsku i svijet da se ovo više ne dogodi. Bez obzira o kome se radilo', poručio je efendija Mujkanović u razgovoru za agenciju Anadolija.