Područje Huware

Naoružani Palestinac ubio dva Izraelca, oca i sina, u napadu na Zapadnoj obali

19.08.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Naoružani palestinski napadač ubio je dva Izraelca na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu, u žarišnom području u kojem mjesecima kipti nasilje, priopćila je izraelska vojska

Dva muškarca, otac i sin, ubijeni su izbliza u praonici automobila u palestinskom selu Huwari, prema izraelskoj televiziji Kan. Izraelska vojska rekla je da pretražuje područje kako bi pronašla napadača te je postavila cestovne blokade u blizini napada. Izraelska hitna služba potvrdila je da je dvoje ljudi izgubilo život u napadu.

Područje Huware na sjeveru Zapadne obale bilo je poprište prethodnih smrtonosnih napada na Izraelce i napada odmazde židovskih naseljenika protiv Palestinaca, uključujući i divlji pohod na to selo u veljači. Nasilje na Zapadnoj obali pogoršalo se u proteklih 15 mjeseci s učestalim izraelskim napadima i palestinskim uličnim napadima.

Izgledi oživljavanja mirovnog sporazuma pod američkim pokroviteljstvom kojem je bio cilj uspostaviti palestinsku državu na Zapadnoj obali, u Gazi i Istočnom Jeruzalemu, ostaju malo vjerojatni desetljeće nakon propasti sporazuma. Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i otad je izgradio desetke naselja koje većina zemalja smatra ilegalnima, što Izrael osporava, dok u isto vrijeme izraelska vojska u cijelosti kontrolira više od pola teritorija.

Palestinci imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali te ostaju podijeljeni između administracije koju podupire Zapad i naoružanih islamista Hamasa koji odbacuju koegzistenciju s Izraelom, dok mnogi u trenutnoj izraelskoj vladi odbacuju palestinsku državnost. Hamas i druge oružane skupine pohvalile su napad u Huwari u subotu.