pokrenuti napadi

Naoružani legionari upali u Rusiju: 'Preuzet ćemo našu zemlju malim koracima'

12.03.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Najmanje dvije oružane skupine sa sjedištem u Ukrajini koje se izjašnjavaju kao Rusi protiv politike Kremlja pokrenule su u utorak upad preko zapadne granice Rusije, stoji na njihovim stranicama na društvenim mrežama

Legija Sloboda Rusije i Sibirski bataljun objavili su na svojim Telegram stranicama da su pokrenuli napade na Rusiju iz Ukrajine.

"Preuzet ćemo našu zemlju od režima centimetar po centimetar", objavila je Legija Slobode Rusije u svojoj objavi na Telegramu. Reuters nije neovisno provjerio tvrdnje. Ruski dužnosnici u utorak nisu bili dostupni za komentar o tvrdnjama.

Već su ranije ruski dužnosnici te skupine smatrali marionetama ukrajinske vojske i američke Središnje obavještajne agencije, za koje Moskva kaže da pokušavaju potaknuti kaos u Rusiji.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je za ukrajinski Kanal 24 da grupe izvode operaciju na ruskom teritoriju neovisno o ukrajinskim vlastima. Jusov je izjavio da je u operaciji sudjelovala i treća grupa, Ruski dobrovoljački korpus.

Pretpostavlja se da se objava Legije odnosila na ruske izbore koji će se održati ovog vikenda. "Ljudi će glasati za koga žele, a ne za koga moraju. Rusi će živjeti slobodno", rekli su iz skupine.

Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus ranije su preuzeli odgovornost za druge prekogranične napade na Rusiju iz Ukrajine.