kaže da je htio ubiti suca

Naoružan se 'motao' blizu kuće suca Bretta Kavanaugha, policija ga privela

08.06.2022 u 20:51

Bionic
Reading

Policija u američkoj državi Maryland pritvorila je čovjeka koji je u blizini kuće suca vrhovnog suda Bretta Kavanaugha nosio barem jedno oružje i provalnički alat, piše u srijedu njemačka agencija dpa, navodeći tekst Washington Posta

Čovjek, u svojim dvadesetim godinama, rekao je policiji da je htio ubiti 57-godišnjeg Kavanaugha jer je bio ljutit zbog mišljenja Vrhovnog suda kojim se planira srušiti presuda u slučaju Roe protiv Wade, a riječ je o povijesnoj presudi koja osigurava ženama pravo na pobačaj, doznaje se od osoba bliskih istrazi.

Nacrt mišljenja Vrhovnog suda procurio je u javnost.

"Otprilike u 1 sat i 50 minuta iza ponoći danas, jedan je čovjek uhićen blizu doma suca Kavanaugha. Čovjek je bio naoružan i prijetio je sucu Kavanaughu. Prevezen je u policijsku postaju u okrugu Montgomery", rekla je glasnogovornica Vrhovnog suda Patricia McCabe.

Ljudi bliski istrazi rekli su za Washington Post da je čovjek također bio uzrujan zbog nedavnih masovnih pucnjava.

Niti McCabe niti okružna policija nisu odali identitet čovjeka, a nejasno je i koju je vrstu oružja nosio, piše Reuters.

"Prijetnje nasiljem i stvarno nasilje protiv sudaca, naravno, udaraju u srce naše demokracije", rekao je novinarima državni odvjetnik Merrick Garland.

Podupiratelji prava na pobačaj održali su prosvjede ispred Kavanaughove kuće i ispred kuća još barem dvoje sudaca, a okupljali su se ispred sudnice otkako je 2. svibnja objavljeno mišljenje. Prosvjedi su održani i u Washingtonu i u drugim gradovima zbog činjenice da bi konzervativni suci mogli ukinuti pravo koje je priznato već pola stoljeća.

Kavanaugh, kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, sudac je vrhovnog suda od 2018. godine,

Mišljenje, koje je napisao konzervativni sudac Samuel Alito, a objavio ga je list Politico, omogućilo bi zakon u državi Mississippi, kojim bi se pobačaj zabranio nakon 15 tjedana trudnoće.