ČUDNA LOGIKA ŠEFA SPLITSKOG HDZ-A

'Nama je postotak veći, a SDP-u broj birača manji'

15.04.2013 u 18:33

Bionic
Reading

Ako u poraznim rezultatima na europskim izborima SDP može tražiti pozitivne detalje, jedan od njih sasvim sigurno može se pronaći u Splitu: vladajuća koalicija u ovom je gradu osvojila preko 40 posto glasova i potukla HDZ zajedno sa satelitima, koji su se zaustavili na 31 posto. Utjeha, iako s obzirom na odaziv ne prevelika, uoči lokalnih izbora na kojima njihov Ivo Baldasar vodi rovovsku bitku protiv nekoliko nezavisnih kandidata za ulazak u drugi krug

'Teško je uspoređivati jer se radi o potpuno drukčijem tipu izbora, ali prednost od skoro deset posto ipak veseli. Mi smo zadovoljni, pogotovo u odnosu na rezultat u državi. Odradili smo dobar posao i dobro smo prošli', kazao je Baldasar za tportal.

'Nemojte misliti da se zanosim jer je izlaznost bila mala, apsolutno premala, ali valjda se može kazati da je rezultat barem indikativan i pozitivan za nas', dodaje Baldasar.

Uz odaziv od 26,5 tisuća Splićana, od kojih je gotovo pet posto prekrižilo svoj listić, konačne brojke ipak su prilično razočaravajuće: od oko 151 tisuću registriranih birača za SDP-ovu koaliciju glasovalo je njih 10.800, a za HDZ 8.245 - od čega je više od trećine zaokružilo Ružu Tomašić. Sve ostale stranke i nezavisne liste potpuno su nestale.

Na lokalnim izborima u svibnju situacija bi trebala biti nešto zanimljivija: po svemu sudeći, natjecat će se Željko Kerum, koji se 'nije stigao organizirati' za ove izbore, zatim kandidat Ivana Grubišića, Damir Vidošević, jer za kandidiranje na izborima u svibnju neće biti potrebno prikupiti pet tisuća potpisa, pa nezavisni kandidati Anđelka Visković, Marijana Puljak, Sanja Bilač, Dragan Markovina...

Jedini splitski političar i jedini kandidat za gradonačelnika koji je okušao sreću na europskim izborima, Hrvoje Tomasović iz HDSSD-a, doživio je potpuni fijasko: za zajedničku listu njegove stranke i Glavaševog HDSSB-a glasovalo je manje od tri stotine Splićana. Njegovo ime, inače četvrto na listi, zaokružilo je njih 150. Tomasović se nije obeshrabrio:

'Na ove izbore izašlo je sve što HDZ i SDP imaju, njihovi sigurni glasovi, ljudi koji bi se pojavili na biralištima i da meteor pogodi Zemlju. Pravo pitanje je jesu li to svi birači ovih stranaka', retorički se pita predsjednik HDSSD-a.

U HDZ-u, pak, imaju neku svoju logiku: šef splitskog ogranka Petar Škorić smatra da je poraz od SDP-a 'potvrda snažnog vraćanja birača prema njegovoj stranci', dok rezultat Ruže Tomašić (gotovo 35 posto) tumači 'izbornom matematikom'. HDZ je, kaže, prošao fantastično.

'U odnosu na prošle izbore porasli smo za sedam posto, a SDP-u je znatno pao apsolutni broj birača', miješa Škorić kruške i jabuke.