bespilotne letjelice

Nakon što je Bayraktar odradio svoje, Ukrajina i Turska kuju nove planove

17.11.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska ju je nekoliko mjeseci intenzivno koristila, no čini se da je bespilotna letjelica turske proizvodnje Bayraktar TB2 izgubila na vrijednosti, dijelom i zbog uspješne prilagodbe ruske vojske na nju i druge ukrajinske dronove

Proizvođač bespilotnih letjelica Baykar najavio je ipak ambiciozne planove za izgradnju tvornice u Ukrajini. Unatoč uočenim nedostacima, dron Bayraktar još uvijek ima budućnost u ukrajinskoj vojsci. U listopadu je izvršni direktor Baykara Haluk Bayraktar najavio da će tvrtka uložiti 100 milijuna dolara u pogon za proizvodnju bespilotnih letjelica, servisni centar i sjedište u Ukrajini, rekavši da je 'izgradnja već započela' i da će trebati 'otprilike godinu i pol da se to dovrši'.

Tvrtka ima velike planove za Ukrajinu, kazao je anonimni dužnosnik Baykara za Insider, dodavši da je za najviše čelnike tvrtke Ukrajina 'dugoročni strateški partner, a ne samo tržište'. Baykar je Ukrajini do danas isporučio najmanje 50 dronova TB2. U tjednima nakon ruske invazije u veljači 2022., ove bespilotne letjelice nanijele su teške gubitke ruskim kopnenim snagama koje su napredovale prema Kijevu i dale su ukrajinskim trupama značajan moralni poticaj u kritičnom trenutku. U novije vrijeme, međutim, imale su mnogo manje značajnu ulogu nakon što je Rusija obavila prilagodbe svoje protuzračne obrane i sustava elektroničkog ratovanja kako bi im se učinkovitije suprotstavila.

'Za TB2 ne želim koristiti riječ beskoristan, ali teško je pronaći situacije u kojima ih koristiti', rekao je 26. listopada pukovnik Volodimir Valiuk, zapovjednik u ukrajinskoj glavnoj obavještajnoj upravi. Međutim Baykarovi budući projekti u Ukrajini ne ovise o letjelici TB2. Također, navodno u budućnoj ukrajinskoj tvornici planiraju konstruirati noviji dron Akinci. Sa sofisticiranim senzorima i više tvrdih točaka za nošenje težih bombi, projektila, pa čak i dalekometnog streljiva, Akinci je potpuno drugačija zvjerka.

  • +7
Turska bespilotna letjelica Akinci Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'TB2 je bio vidljiviji tijekom početnih faza ruske invazije jer je tada bio najpotrebniji', rekao je Ali Bakir, turski stručnjak i nerezidentni viši suradnik u bliskoistočnom programu Atlantskog vijeća. Prema njegovu mišljenju, misija drona TB2 bila je poremetiti ruske opskrbne lance i zaustaviti invaziju te time dati Ukrajini prostor za disanje i vremena da se pregrupira i dobije zapadnu vojnu potporu. TB2 je učinkovito ostvario navedenu misiju.

'Kako se sukob mijenjao, mijenjali su se i 'taktički zahtjevi' Ukrajine', rekao je Bakir za Business Insider. TB2 sada nije tako isturen, ali 'njegova učinkovitost nije upitna', a njegov 'zvjezdani status' na raznim ratištima od 2020. znači da 'tržišna potražnja ostaje snažna', vjeruje Bakir. James Rogers, stručnjak za bespilotne letjelice i precizno ratovanje, složio se da su se 'strateška korisnost i vojna učinkovitost' drona TB2 smanjili u Ukrajini, ali je rekao da Kijev vidi vrijednost u proširenoj suradnji s Baykarom. Ukrajinske snage i dalje će koristiti TB2 'gdje je to moguće', a lokalna proizvodnja Akincija 'pomoći će Ukrajini u kombinaciji s njezinim snažnim senzorima i dalekometnim projektilima', dodao je Rogers, izvršni direktor Instituta za tehničku politiku Cornell Brooks Schoola.

'Zbog toga će Ukrajina i Turska vjerojatno ostati bliski dugoročni strateški partneri', vjeruje Rogers. Obrambena suradnja između Kijeva i Ankare, koja je prethodila sadašnjem ratu, istaknuo je Bakir, 'kovana je godinama i učvršćena nedavnim događajima'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'.

'Baykarovo opredjeljenje da uloži 100 milijuna dolara u tri ukrajinska projekta testament je dviju strana o ovom trajnom partnerstvu', rekao je Bakir. Bespilotne letjelice Akinci su u 'ligi za sebe' u usporedbi s modelom TB2, a opremanje Ukrajine njima 'moglo bi promijeniti situaciju na terenu ako se pametno koriste u široj obrambenoj strategiji', dodao je Bakir. Turska također želi vidjeti borbeni debi Akincija. Uspjesi drona TB2 tijekom sukoba u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu 2020. te u Ukrajini prošle godine donijeli su narudžbe Baykaru iz čak 30 zemalja. Uspjeh Akincija mogao bi pomoći Turskoj da zadrži prednost nad drugim proizvođačima dronova.

Čak i ako TB2 sada nije tako koristan u Ukrajini, to ne znači da će tursko poslovanje s malim i srednjim silama koje traže pristupačne bespilotne letjelice uskoro 'presušiti', smatra Rogers.

'Doista, tamo gdje se dronovi koriste protiv slabijih nedržavnih aktera bez zračnih snaga i protuzračne obrane (kao u Etiopiji), TB2 će i dalje zadržati nadmoć u zraku, nudeći državama s tradicionalno slabim zračnim snagama snažan kapacitet zračne moći za asimetrične sukobe', zaključio je Rogers.