veliki prokret

Dronovi Bayraktari bili su proglašeni 'spasiteljima Ukrajine'. Gdje je nestalo čudotvorno oružje?

29.05.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Prije godinu dana turski dronovi Bayraktar bili su na vrhuncu svoje popularnosti. Oružje je proglašeno 'spasiteljem Ukrajine' zbog efikasnosti koju je pokazalo u uništavanju ruskog oklopa

Društvenim mrežama kolale su snimke Bayraktara u akciji i pogođenih ruskih tenkova, a sam je dron i opjevan u popularnoj pjesmi. Turski proizvođač našao se zatrpan novim narudžbama jer je svijet zaista vjerovao da će taj dron okrenuti tijek rata i odbiti ruske okupatore.

Oni koji su u tim trenucima ostali racionalniji napominjali su da je većina ruskog oklopa, utvrđenja i vozila uništena klasičnom artiljerijom, drugim riječima i po 50 godina starim samohodnim haubicama, vučenom artiljerijom i višecjevnim bacačima raketa. Danas, godinu dana od vrhunca slave, Bayraktara gotovo više uopće nema na frontu u Ukrajini.

Odgovor na pitanje gdje su nestali popularni dronovi vrlo je jednostavan: Rusi su ih oborili. Stručnjak za obranu, s kojim je razgovarao Business Insider, kaže da se ruska protuzračna obrana brzo prilagodila na napade dronova i uspješno oborila ukrajinsku flotu Bayraktara, a nekoliko preostalih primjeraka ograničeno je na izviđačke misije.

'Dronovi poput Bayraktara vrlo su dobri kad napadaju neprijatelje koji nemaju složene sustave protuzračne obrane i elektroničkog ometanja. Ali to su ipak vrlo spore letjelice i laka su meta za dobro organiziranu protuzračnu obranu, kao što smo svjedočili u sukobima i Libiji i Nagorno Karabahu', kaže za Insider Samuel Bendett, analitičar i stručnjak za bespilotne letjelice zaposlen u američkom Centru za mornaričke analize.

I dok su Rusi bili ranjivi u prvim mjesecima rata, njihova se protuzračna obrana brzo prilagodila i počela obarati ukrajinske dronove. Ukrajina je od početka rata dobila 50 novih dronova Bayraktar.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Prema Bendettu, Rusija trenutačno dominira u 'ratu dronova'. Po njegovoj procjeni, Rusi svakog mjeseca ruše oko 10.000 raznih dronova.

Ključni faktor za takav uspjeh je i vrlo agilno rusko elektroničko ratovanje, piše britanska zaklada Royal United Services Institute.

Oni podcrtavaju da se ukrajinska prednost na bojištu, koja je bila velika u prvim mjesecima rata, ubrzano topi jer se ruska vojska brzo prilagođava na nove uvjete, zbog čega si Ukrajinci 'ne mogu dopustiti nikakvo opuštanje ili život na staroj slavi'.