Reaper i Bayraktar

Rusija poslala dva zrakoplova da sruše dronove iznad Crnog mora

22.08.2023 u 23:51

Bionic
Reading

Rusija je u utorak navečer priopćila da je poslala dva zrakoplova da sruše dva drona, MQ-9 Reaper i Bayraktar TB2, iznad Crnog mora, ne navodeći kome pripadaju dronovi

"Da bismo spriječili moguću povredu ruske granice i misiju elektroničkog izviđanja dronova, poletjela su dva ruska zrakoplova", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, nakon čega su "bespilotne letjelice promijenile putanju i napustile zonu u kojoj su provodile zračno izviđanje".

Napetost na Crnom moru raste otkad je Rusija sredinom srpnja istupila iz ugovora o izvozu žitarica morskim putem. Moskva je ranije tijekom dana izvijestila da je "uništila" dva ukrajinska ratna broda na Crnom moru. Zadnjih mjeseci mnogi su ruski i zapadni zrakoplovi sudjelovali u brojnim incidentima iznad Crnog i Baltičkog mora.

Napetost je osobito porasla sredinom ožujka kada se američki dron Reaper srušio u Crno more nakon sudara s ruskim lovcem.

Moskva je u svibnju rekla da je u tjedan dana presrela četiri američka strateška bombardera u dvama odvojenim incidentima iznad Baltičkog mora. Uz to, Rusija je objavila da je u nekoliko mjeseci presrela francuske, njemačke, poljske i britanske zrakoplove.

  • +7
Odesa je već danima meta ruskog bombardiranja Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia