NEODGOVORNI GRADITELJI

Nakon smrti riječke tinejdžerke optužnica zbog neosiguranoga gradilišta

09.08.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv pet osoba koje tereti za kažnjiva djela protiv opće sigurnosti, to jest zato što nisu propisno osigurali gradilište u naselju Pašcu na kojemu je prije dvije godine teško ozlijeđena maloljetna djevojka, koja je poslije i umrla, priopćilo je na internetskim stranicama Državno odvjetništvo.

M.M. (1960.), H.M. (1974.), D.V. (1981.) i V.D. (1972.) optuženi su zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a Z.Z. (1962.) zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Terete se da pri radovima na izgradnji spojnog kolektora i kanalizacijske mreže naselja Pašca, koje je izvodila "Dira gradnja" d.o.o. iz Rijeke, nisu poduzeli propisane zaštitne mjere.

Svi su optuženi su da su propuštanjem svojih radnih obaveza, pravila struke i zakonskih propisa o zaštiti na radu i osiguranju gradilišta ugrozili pješake koji su prolazili privremenim gradilištem.

Revizorsko okno duboko 2,9 metara nije bilo zaštićeno pa je Lea Margan (17), krećući se noću 29. lipnja 2008. slabo osvijetljenom cestom prema kući, u nj upala. Od teških ozljeda djevojka je 2. srpnja 2009. umrla u riječkoj bolnici.

Glavni inženjer gradilišta i tehnički direktor tvrtke izvođača radova M.M. tereti se za nepoduzimanje zaštitnih mjera.

Pomoćnika voditelja gradilišta H.M., građevinskog tehničara D.V. te V.D., kojeg je izvođač imenovao glavnim operativnim izvršiteljem, tereti se da nisu postavili odgovarajuću zaštitu.

Po optužnici, na gradilištu s kojega se moglo pasti nije bila postavljena čvrsta zaštitna ograda, a otvori nisu bili zatvoreni čvrstim nepomičnim poklopcima te nije bilo uređeno u skladu sa zakonima, nije onemogućen ulazak mještana u opasne zone, a zaštitne mjere prometnom signalizacijom nisu bile u skladu s propisima.

Okrivljenoga Z.Z., direktora jedne od tvrtaka koje su izvodile radove i ovlaštenoga nadzornog inženjera, tereti se da je propustio obavljati nadzor, da nije odmah upoznao investitora s nepravilnostima koje je uočio tijekom građenja, da nije poduzeo mjere zbog nepoštovanja odredaba pravila zaštite na radu i da nije redovito vodio građevinski dnevnik.