teško prepucavanje

Nakon punih 13 sati završila saborska rasprava o proračunu za 2020.

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2019 22:49
  • Objavljeno 07.11.2019 u 22:48
Rasprava o proračunu u Saboru

Rasprava o proračunu u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Saborska rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu završila je u četvrtak oko 22.30 sati nakon što je oporba 13 sati kritizirala a vladajući hvalili javne financije. Oporba je kritizirala Vladinu gospodarsku politiku i proračun koji je ponudila za iduću godinu poručujući kako ne vidi napredak i da je predizboran, a vladajući su sve te kritike odbacili ističući da je proračun dokaz stabilne i odgovorne Vladine politike.

Oporba je također upozoravala na usporavanje gospodarstva, premale plaće, dugove u zdravstvu, slabo povlačenje EU sredstava, nedovoljne demografske mjere i politički trgovinu za potporu proračunu.

Saborska rasprava o proračunu na trenutke je bila i vrlo burna i često prekidana zahtjevima za stankama, a izrečeno je i nekoliko opomena. Često je i skretala s teme u uobičajeno političko prepucavanje.

Pred kraj rasprave u sabornici se ponovno pojavio Gordan Maras (SDP) kojem je prijepodne izrečena mjera udaljenja sa sjednice zbog kršenja Poslovnika, zbog čega mu je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao mjeru udaljenje sa sjednice i za sutrašnji dan.

"Želim samo da građani znaju da sam ja u Hrvatskom saboru i da ih predstavljam bez obzira što mi je notorni (Gordan) Jandroković zabranio da raspravljam", kazao je Maras i predao Brkiću stotinu amandmana na proračun koje je pripremio da ih preda predsjedniku Sabora .

"Izrečem Vam mjeru udaljenja sa sjednice i za sutrašnji dan, molim Vas napustite dvoranu, a što se tiče amandmana - znate kakva je procedura i gdje se dostavljaju", poručio mu je potpredsjednik Sabora Brkić.

Proračunom koji je predložila Vlada Andreja Plenkovića planiraju se prihodi u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde kuna, te manjak od 2,15 milijardi kuna, ili 0,5 posto BDP-a. Prijedlog proračuna rađen je na projekciji rasta BDP-a u idućoj godini za 2,5 posto.

Očekuje se da će oporba na prijedlog proračuna podnijeti stotine amandmana. Sam Miro Bulj (Most), kako je kazao, podnio ih je oko 40.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!