NAJVEĆI GUBITNICI

Bivši ministar Tolušić kritizirao proračun za 2020. na Odboru za poljoprivredu

05.11.2019 u 17:58

Bionic
Reading

Saborski Odbor za poljoprivredu podržao je u utorak Prijedlog državnoga proračuna za 2020., iako su njegovi članovi imali brojne zamjerke na iznose predviđene za poljoprivredu.

Sektor poljorivrede nominalno je izgubio dosta sredstava, kazao je predsjednik Odbora Tomislav Panenić (NZ) komentirajući podatak da bi poljoprivreda iduće godine trebala dobiti oko 4 posto manje novca, pa bi taj sektor u konačnici raspolagao sa oko 7,4 milijarde kuna.

Smanjen je iznos namijenjen razvoju stočarske proizvodnje, milijun kuna potpore drvnoj industriji je premalo s obzirom na važnost tog sektora, upozorili su HDZ-ovi Josip Križanić i Damir Felak koji smatra da su i šumarstvo i drvna industrija loše "prošli" u proračunu.

Zašto su smanjeni iznosi namjenjeni sustavu nadzora potrošnje plave nafte, školskom mednom danu, opremanju srednjih poljoprivrednih škola, zanimalo je Panenića i Križanića.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) upozorio je da se ne poštuje Vladina odluka za progam potpore stočarstvu i proizvođačima šećene repe, pa preporučuje da se to ispoštuje ili da se odluka promjeni.

  • +46
Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješće o radu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) ustvrdio je kako se Komora ostavlja bez kune subvencije te se upitao hoće li Sabor slijedeće godine možda donijeti zakon da ju se ukida.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak poslao je umirujuće poruke.

Ministarstvo je za isplatu potpora osiguralo 6, 2 milijardi kuna, što je za 334 milijuna kuna više u odnosu na tekuću godinu. Za izravna plaćanja proizvođačima osigurano je 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine, kazao je.