NOVI PREDSJEDNIK IRANA

Nakon primitivca narod izabrao akademika

17.06.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Hasan Rouhani… Hassan Rowhani… Ruhani… Ili pak Rohani? Proći će vremena dok ne usuglasimo transliteraciju s perzijskog, a još više dok ne steknemo jasnije konture o ulozi novog predsjednika Islamske Republike Iran, jedne od ključnih država u današnjim međunarodnim odnosima

Zapadni mediji, poput Reutersa, prikazuju 64-godišnjeg akademika klerikalca kao reformatora zainteresiranog za stišavanje tenzija prema Zapadu i Izraelu koji dolazi nakon bahatog antisemita sumnjivog obrazovanja Mahmuda Ahmadinedžada, lika koji na trenutke kao da je uživao davati skandalozne huškačke izjave i širiti napetosti između Washingtona i Teherana.

No Ahmadinedžad je u cijeloj priči bio više maskota režima, kao što će to biti i njegov nasljednik Rohani. Jer svi sporni politički programi koji dovode Iran na nišan zapadnih sila – podrška sirijskom režimu u građanskom ratu, nuklearni program i druga pitanja nacionalne sigurnosti - u Iranu uopće nisu prerogativa predsjednika, nego vrhovnog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Hameneija. A on je na vlasti od 1989. godine i njega ne biraju građani…
Iranci slave Rohanijevu pobjedu

Ipak, izbori za predsjednika u Iranu itekako su ozbiljno shvaćen događaj. Za Rohanija su navodno glasali mnogi nezadovoljnici koji su 2009. godine prosvjedovali protiv Ahmadinedžada optužujući ga da je pokrao izbore protiv protukandidata Mousavija, nakon čega je režim pokrenuo val represije u kojoj je bilo i mrtvih, a Mousavi je do danas u kućnom pritvoru.

Zapadni diplomati imaju dobra iskustva s Rohanijem iz vremena dok je bio glavni iranski pregovarač oko spornog obogaćivanja urana, programa za koji SAD sumnja da je usmjeren na razvoj nuklearnog oružja dok službeni Teheran to poriče. Izbor Rohanija pozdravila je čak i Bijela kuća, i to priznavši demokratičnost procesa u državi čije je uređenje kritizirala i koju se smatra jednom od njenih potencijalnih idućih meta. 'Poštujemo volju iranskog naroda i čestitamo mu na sudjelovanju u političkom procesu te na hrabrosti u nastojanjima da se čuje njihov glas', stoji u poruci iz Washingtona.

Očekuje se da će Rohani pokušati smiriti tvrdolinijaše unutar iranskog režima i razvijati pragmatične odnose sa Zapadom nakon godina i mjeseci u kojima se nekoliko puta pisalo da su Izrael (odnosno SAD) na rubu još jednog  'preventivnog napada', u ovom slučaju na vodeću silu šijitskog islamskog svijeta i zemlju s trećim najvećim zalihama nafte na planetu.