lokalni izbori u BiH

Nakon poraza u Sarajevu Izetbegović nervozno odbrusio novinarima, a na čelo glavnog grada BiH možda dolazi poznato lice iz prošlosti

16.11.2020 u 08:52

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prilikom konferencije za medije na kojoj je govorio o rezultatima lokalnih izbora u Sarajevu bio je prilično nervozan zbog lošeg rezultata svoje stranke te je obraćanje trajalo vrlo kratko. Ova stranka je izgubila velik broj značajnih općina u Županiji Sarajevo pa su novinari pitali Izetbegovića tko je kriv za takav rezultat

Izetbegović je izbjegavao priznati koliko mu je teško zbog izgubljenih općina pa je pokušao kompenzirati poraze pobjedama u nekim drugim općinama.

'Izgubili smo tri važne općine u Sarajevu. Do ovih izbora imali smo osam od devet općina i to je teško držati jer su se svi ujedinili protiv nas', kazao je šef SDA, javlja Klix.ba.

Dodao je da Sarajevo zna biti hirovito i da jedan manji poraz u Sarajevu ništa ne znači za BiH.

Pred kraj se vidjelo da mu teško padaju pritisci novinara pitanjima povezanima s glavnim gradom Bosne i Hercegovine pa je na jedno takvo nervozno odgovorio: 'Jeste, veliki je poraz, ima li još pitanja?', što je ponovio još nekoliko puta, javili su bosanskohercegovački mediji.

S druge strane izborni pobjednici već kalkuliraju s time tko bi mogao biti novi gradonačelnik Sarajeva. Gradonačelnik Sarajeva, za razliku od većine drugih gradova u BiH, bira se posrednim putem.

Izvor: Društvene mreže

Gostujući na televiziji Face, novi-stari načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te predsjednik stranke Narod i Pravda Dino Konaković govorili su i o imenovanju novog gradonačelnika Sarajeva i kazali da će pozicija gradonačelnika glavnog grada BiH pripasti kadru SDP-a.

'Bio bih najsretniji kad bi Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika. To je jedna ljudska gromada', kazao je Konaković.

Hoće li se to ostvariti i hoće li Bogićević prihvatiti tu funkciju, saznat ćemo vrlo brzo.

Podsjetimo, Bogić Bogićević čovjek je čiji je glas kao člana Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije imao presudnu ulogu u tome da se 1991. godine osujeti plan Slobodana Miloševića i tadašnjeg vojnog vrha Jugoslavije u uvođenju izvanrednog stanja. Bogićevićev potez tako je spriječio i planirana uhićenja demokratski izabranih predsjednika republika, hrvatskog Franje Tuđmana, slovenskog Milana Kučana i makedonskog Kire Gligorova. Pod krinkom izvanrednog stanja, Milošević i vojni vrh planirali su uvesti vojnu upravu u Sloveniju, Hrvatsku i Makedoniju.

Srpsko vodstvo računalo je na njegov glas jer je etnički Srbin iz Bosne i Hercegovine. Bogićević je uskraćivanjem svog glasa na sjednici Predsjedništva bivše države, kako je sam naglasio, spriječio početak rata. 'Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji', Bogićevićeve su riječi koje su ostala zapisane u povijesti.

O svom činu kasnije je kazao da je sve radio sam, bez bilo kakvih tajnih i javnih dogovora i špekulacija. 'Dakle sam sam odlučivao u skladu sa svojom savješću, imajući stalno u vidu to da predstavljam cijelu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, bez obzira na naciju i vjeru', rekao je Bogićević jednom prilikom.