NIŠTA OD PRIMIRJA?

Nakon napada Hamasa na Tel Aviv Netanyahu sazvao ratni kabinet, tema je samo jedna

26.05.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, sazvat će svoj ratni kabinet u nedjelju kako bi raspravljali o najnovijim naporima prema primirju u Gazi i sporazumu o oslobađanju talaca, rekao je visoki dužnosnik za AFP.

Dok je glavni fokus Izraela osloboditi preostale taoce, Hamas inzistira na trajnom prekidu rata koji bjesni od 7. listopada. Riječ je o zahtjevu koji je Netanyahu do sada potpuno odbijao.

Izraelski visoki dužnosnik rekao je za AFP da se očekuje da će se ratni kabinet sastati u Jeruzalemu večeras u 21 sat (19 po našem vremenu) kako bi 'razgovarali o sporazumu o oslobađanju talaca'.

Dužnosnik je u subotu rekao da 'postoji namjera da se ti razgovori obnove ovaj tjedan' nakon što su pregovori koji su uključivali američke, katarske i egipatske posrednike zapeli početkom svibnja.

Član političkog ureda Hamasa, Izzat al-Rishq, međutim, rekao je u nedjelju: 'Što se tiče glasina o pregovorima, dosad nismo dobili ništa od posrednika'.

Inzistirao je na dugotrajnom zahtjevu Hamasa za trajnim prekidom neprijateljstava u cijeloj Gazi kao 'temelj i polazište za bilo što'.

  • +4
Rafah uoči izraelskog napada Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelsku ratnu vladu čine Netanyahu, njegov ministar obrane, Yoav Gallant i Benny Gantz, bivši ministar obrane i Netanyahuov glavni rival.

Vijest o sazivanju kabineta došla je nakon novih izraelskih napada na Gazu i raketnom baražnom napadu Hamasa na Tel Aviv zbog kojeg su ljudi pobjegli u skloništa.

U priopćenju na svom kanalu Telegram u nedjelju, Brigade al-Qassam u sklopu Hamasa potvrdile su da su rakete lansirane kao odgovor na ono što nazivaju 'cionističkim masakrima nad civilima'. Hamasova televizija Al-Aqsa javila je da su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze.

sve osim nogometa

Učitavanje...