osebujno tumačenje

Izrael tvrdi: Međunarodni sud nam nije naredio da zaustavimo invaziju

25.05.2024 u 21:35

Bionic
Reading

Tel Aviv smatra da naredba Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se zaustavi izraelska vojna ofenziva na Rafah na jugu Gaze ostavlja prostor za druge vidove vojnog djelovanja na tom prostoru, rekli su izraelski dužnosnici.

Suci ICJ-a su u izvanrednoj presudi u slučaju južnoafričke tužbe protiv Izraela zbog genocida, Tel Avivu u petak naredili da odmah zaustavi svoj napad na Rafah, gdje Izrael tvrdi da nastoji iskorijeniti Hamasove borce.

"Ono što traže od nas, jest da ne provodimo genocid u Rafahu. Ne provodimo genocid niti ćemo počiniti genocid", rekao je u subotu savjetnik premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi za izraelsku televiziju N12.

"Prema međunarodnom pravu, imamo pravo braniti se, a činjenica je da nas sud ne sprečava u tome da se nastavimo braniti", odgovorio je Hanegbi na pitanje o tome hoće li se nastaviti ofenziva na Rafah.

ICJ nije odmah komentirao Hanegbijeve izjave, što nije učinio ni Hamas.

Drugi izraelski dužnosnik je presudu ICJ-a opisao kao uvjetnu.

"Naredba vezana uz operacije u Rafahu nije opća naredba", kazao je dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

  • +4
Rafah uoči izraelskog napada Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u ožujku nisu u potpunosti obuhvatili situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uvjeti za nove izvanredne mjere.

"Država Izrael će ... smjesta zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i bilo kakvo drugo djelovanje u pokrajini Rafah, koje bi palestinskoj skupini u Gazi moglo nametnuti životne uvjete koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelomično", kazao je Salam.

Način na koji je presuda sročena ne isključuje svako vojno djelovanje, smata izraelski dužnosnik.

"Nikada nismo i nikada nećemo provoditi bilo kakvu vojnu akciju u Rafahu ili drugdje, koja bi mogla nanijeti životne uvjete koji bi uništili civilno stanovništvo u Gazi, ni u cijelosti ni djelomice", kazao je dužnosnik.

Premda sud nema sredstva kojima bi primjenjivao svoje odluke, slučaj upućuje na sve veću diplomatsku izolacije Izraela zbog njegove kampanje protiv palestinske oružane skupine Hamas u Gazi. 

sve osim nogometa