VARAŽDINSKA OPĆA BOLNICA

Nakon ginekologa optužena i njegova pomagačica

23.11.2010 u 12:18

Bionic
Reading

U sklopu nastavka policijske istrage u varaždinskoj Općoj bolnici Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv 54-godišnje specijalistice kliničke citologije te 50-godišnjeg ginekologa zbog osnovane sumnje da je ona zlouporabila položaj i ovlasti odnosno da ju je on poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, te da je krivotvorila službene isprave, odnosno da ju je poticao na krivotvorenje službene isprave

Specijalisticu kliničke citologije tereti se da je na traženje optuženog ginekologa, po svemu sudeći bivšeg voditelja Odjela za ginekologiju i porodništvo varaždinske Opće bolnice Zorana Pitnera, tijekom 2008. i 2009. godine obavila dijagnostičke pretrage PAPA testa za 48 pacijentica privatne poliklinike u kojoj je radio drugookrivljeni, ali izvršene pretrage i izrade nalaza nije evidentirala u dokumentaciji bolnice. Zbog toga privatnoj poliklinici uopće nisu izdani računi za izvršene pretrage pa ih privatna poliklinika nije niti platila, čime je pribavljena protupravna imovinska korist za privatnu polikliniku na štetu Opće bolnice Varaždin u iznosu od 3.360 kuna.

Uz poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, drugookrivljenog se tereti da je 3. rujna ove godine kao ginekolog u Općoj bolnici Varaždin kod jedne pacijentice izvršio prekid trudnoće te naložio da se za nju otvori bolnički karton u koji je lažno upisao dijagnozu izvanmaternične trudnoće, a potom sastavio i lažnu odjelnu povijest bolesti s istom dijagnozom. Time je pacijentica izbjegla plaćanje troškova prekida trudnoće Općoj bolnici Varaždin od 1.000 kuna, a troškovi liječenja pali su na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je Općoj bolnici Varaždin na temelju takvih neistinitih podataka priznao iskazane troškove, pa je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćanjem tih troškova pretrpio štetu u iznosu od 7.573 kune.

Nakon privođenja i zadržavanja u pritvoru sedmorice ginekologa, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode izuzev dr. Davora Fare, zbog zlouporaba položaja optužena je i liječnica Opće bolnice Varaždin

Dok su njezini kolege, sudeći po navodima iz optužnog prijedloga, počinili štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna, ona je napravila još i manju, tek nešto veću od tri tisuće kuna, jer je među tisućama pretraga PAPA testa tijekom dvije godine obavila njih pedesetak mimo procedure, odnosno na zamolbu kolege ginekologa.

Nastave li tijela progona ovako u varaždinskoj Općoj bolnici, pitanje je kada će se i gdje zaustaviti te kamo će to dovesti varaždinsko zdravstvo koje, iako vjerojatno ne bez nezakonitosti, sigurno nije najspornije. Da je tako, najbolje govore upravo visine šteta koje, naravno, nisu nikakva isprika za nezakonitost. Stoga se opravdano postavlja pitanje kome je sve ovo u interesu te radi li se uistinu o beskompromisnoj borbi protiv zlouporaba i korupcije ili (još) nečem drugom. Odgovor bi se barem dijelom trebao znati po završetku provjera u drugim bolnicama, koje je javno najavio ministar zdravstva Milinović prvog dana privođenja varaždinskih ginekologa. Rezultata, međutim, još uvijek nema na vidiku. Zašto? Zar je moguće da su nezakonitosti samo u varaždinskoj ginekologiji?