NAJAVIO ZMAJLOVIĆ

Nakon dogovora sa Crkvom kreću ulaganja u NP Mljet

18.06.2014 u 18:27

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je u Dubrovniku s ravnateljicom Nacionalnog parka Mljet Martom Sršen Stražičić održao konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o ulaganjima u taj nacionalni park, postignutom dogovoru između NP Mljet i Dubrovačke biskupije te izvansudskom rješenju spora vezanog uz neriješena pitanja koja se, između ostalog, tiču i načina posjećivanja otočića Svete Marije.

Ravnateljica Marta Sršen Stražičić iskazala je zadovoljstvo postignutim sporazumom i najavila ulaganja na području parka. Zahvalila se svima koji su sudjelovali u projektu te na taj način omogućili pronalazak rješenja koje ide na dobrobit svih sudionika. Ministar Mihael Zmajlović kazao je kako se Ministarstvo već dugi niz godina kontinuirano brine za zaštićena područja.

'Drago mi je da je situacija na Mljetu koja će omogućiti ulaganje u projekt mosta i pristaništa riješena. Svijesni smo važnost otočića Sv. Marije koji je jedan od najvažnijih dijelova NP Mljet te možemo najaviti projekte koji će ići u smjeru održivog razvoja i ulaganja u NP Mljet koji će podignuti kvalitetu života', kazao je ministar Zmajlović. Dodao je da problem između Biskupije i NP Mljet riješen i to tako da će Biskupija osigurati stručno vodstvo i prijevoz turista na otočiću Sv. Marije, a Nacionalni park će za tu uslugu plaćati 10 kuna po turistu, koje će odvajati od prihoda ulaznica. U suradnji sa Dubrovačkom biskupijom planira se i obnova i rekonstrukcija benediktinskog samostana te uređenje poučne staze oko Otočića sveta Marija.

Ministar je kazao kako će u razdoblju od dvije godine u zaštićena područja biti uloženo 120 milijuna kuna, a u pripremi su i projekti koji će se financirati iz EU fondova vrijedni oko 800 milijuna kuna za razdoblje od 2014 do 2020.

Iz vlastitih sredstava ministarstvo će financirati izgradnju mosta na području Solina u NP Mljet, kao i pristanište uz prostore uprave NP Mljet.

'Ulaganja u zaštićena područja prioritet su Ministarstva zaštite okoliša i prirode. S ponosom možemo reći da je u zadnjih nekoliko godina u zaštićena područja ulaže više nego u prethodnim desetljećima. Osim ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu intenzivno se radi i na projektima energetske učinkovitosti, a ulaže se i u vizualnu prepoznatljivost zaštićenih područja. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjuje se pod zajednički brend 'Parkovi Hrvatske' što će omogućiti bolju turističku promociju parkova na globalnoj razini', istaknuo je Zmajlović.

Zmajlović će danas posjetiti Mljet gdje će razgovarati s lokalnom upravom o projektima u sklopu Natura 2000, koji se planiraju provoditi na Mljetu.

Ministarstvo je 2012. i 2013. u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uložilo 115 milijuna kuna. Ove i sljedeće godine planira se još 120 milijuna kuna, a do kraja sljedećeg financijskog razdoblja, do 2020. iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna. Ta sredstva koristit će i NP Mljet.

Realizacija projekata u Nacionalnom parku Mljet primjer su projekata koji će otvoriti mogućnost za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na cijelom tom području.