KREMACIJA U NESKLADU S VJEROVANJIMA

Nakon desetljeća borbe s tamošnjom crkvom Grčka konačno dobila prvi krematorij

18.10.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon desetljeća protivljenja Grčke pravoslavne crkve, koja vjeruje da je kremiranje nepoštivanje tijela pokojnika, početkom tjedna u Grčkoj je otvoren prvi krematorij u toj zemlji

Prvi krematorij u Grčkoj otvoren je u Riconi, gradu udaljenom stotinjak kilometara od Atene, a izgradila ga je privatna tvrtka za četiri milijuna eura, pišu tamošnji mediji.

Svi dosadašnji pokušaji lokalnih vlasti da se u Ateni i Solunu izgrade krematoriji propali su zbog žestokog protivljenja tamošnje Pravoslavne crkve. Iako je kremiranje u toj zemlji ozakonjeno još 2006. godine, utjecajna Grčka pravoslavna crkva minirala je svaki pokušaj otvaranja krematorija.

Dio pravoslavnih crkvi, pa tako i ona u Grčkoj, ne prihvaća spaljivanje tijela pokojnika, tvrdeći kako je ono hram Duha Svetoga. Prema tumačenju Grčke pravoslavne crkve, svako tko se namjerava kremirati nakon smrti tim potezom potvrđuje svoje odvajanje od Crkve i stoga nema pravo na vjerski pogreb.

Novi krematorij počeo je s radom i prije službenog predstavljanja početkom tjedna te je u njemu već obavljeno pedesetak kremacija. Grcima je dosad najbliži krematorij bio u Bugarskoj, u kojoj tamošnja Pravoslavna crkva nema problema s kremiranjem pokojnika.

'Promjena pogrebnih običaja jedna je od najsporijih i najtežih promjena u društvu. Naša zemlja je, nažalost, zadnja u Europskoj uniji dobila krematorij', izjavio je prilikom otvaranja Antonis Alakiotis, predsjednik Grčkog kremacijskog društva, dodajući da je riječ o povijesnom događaju.

Prema najavama, krematorije bi uskoro trebale dobiti Atena, Patras i Heraklion, dok je izgradnja krematorija u Solunu pod velikim upitnikom zbog crkvenog blokiranja inicijative. Spaljivanje pokojnikovog tijela u novootvorenom krematoriju stoji između 1500 i 2000 eura.