istraga zatvorena

Nakon 34 godine švedska policija utvrdila: Ubojica Olofa Palmea je, po svemu sudeći, dizajner Stig Engström

10.06.2020 u 09:39

Bionic
Reading

Trideset i četiri godine nakon ubojstva Olofa Palmea švedske vlasti objavile su tko je najvjerojatnije ubio socijaldemokratskog premijera dok se vraćao kući iz kina sa ženom i sinom

Tužitelj Krister Petersson predstavio je u srijedu zaključke istrage o ubojstvu Palmea koju vodi od 2017. godine. Palme je ubijen u Stockholmu malo prije ponoći 28. veljače 1986. godine.

Petersson je na konferenciji za novinare potvrdio očekivanja javnosti da je istraga došla do zaključka da je grafički dizajner Stig Engström, zvani Skandia man, glavni osumnjičeni za ubojstvo bivšeg premijera.

Ali istraga će biti obustavljena jer je osumnjičeni preminuo 2000. godine i ne može biti optužen ni ispitan.

'Ovo je jedan od najvećih misterija uz ubojstvo američkog predsjednika Kennedyja', istaknuo je. 'Nijedna istraga nije bila tako opsežna kao ova', dodao je Petersson.

Engström, koji je radio u osiguravajućem društvu Skandia blizu mjesta ubojstva, ispitivan je kao svjedok u prvim danima istrage. Ali kao potencijalni osumnjičeni pojavio se tek prije nekoliko godina.

Utvrđeno je kako je Engström izašao iz tvrtke samo dvije minute prije ubojstva, da bi se dvadesetak minuta kasnije vratio u zgradu i rekao čuvarima što se dogodilo na ulici, nakon čega je otišao kući. Bio je jedna od prvih osoba koje su se našle na mjestu zločina. Policija nije razgovarala s Engströmom na mjestu zločina, da bi u kasnijim razgovorima davao kontradiktorne iskaze, zbog čega je zaključeno da je u pitanju nepouzdana osoba željna pažnje te ga nisu smatrali osumnjičenim.

Dosta godina kasnije teoriju o tome da je Engström ubojica iznio je pisac Lars Larsson u knjizi 'Neprijatelj naroda', a potkrijepili su je i neki drugi svjedoci na mjestu zločina.

Kao mogući motiv zločina navodi se to da je Engström bio protivnik političkih vrijednosti koje je promicao Palme kao glasan kritičar rata u Vijetnamu, južnoafričkog aparthejda i nuklearnog naoružanja.

Međutim policija ne može povezati Skandia mana s oružjem kojim je počinjen zločin, odnosno nema forenzičkih dokaza.

'Forenzičari su ispitali 788 komada vatrenog oružja u sklopu potrage za oružjem, ali ga nisu uspjeli povezati s mecima pronađenim na mjestu ubojstva', rekao je policijski istražitelj Hans Melander.

Ipak, sasvim je sigurno da se nije ponašao onako kako je opisao policiji te da nitko ne zna što je radio u razmaku od 20 minuta. Petersson je rekao da su neki od inkriminirajućih čimbenika to što je Engströmova odjeća u to vrijeme odgovarala opisima svjedoka navodnog ubojice, a da se nitko od ostalih svjedoka nije sjetio da ga je vidio na mjestu zločina, unatoč vlastitim tvrdnjama da je ključni svjedok. Također njegove izjave o tome kako je djelovao u vrijeme ubojstva u dijelovima su odgovarale kretanjima ubojice. Poznato je to da je Engström imao pristup oružju i da nije volio Palmea.

Ubojstvo Olofa Palmea Izvor: Društvene mreže / Autor: N. N.

Jedno od glavnih pitanja bilo je je li počinitelj djelovao sam ili je bio dio šire zavjere.

'Nismo uspjeli pronaći ništa što bi podržavalo teoriju o mogućoj zavjeri, ali to se ne može u potpunosti odbaciti', rekao je tužitelj Petersson.

Neuspjeh da se razriješi slučaj, usprkos najvećoj potjeri u povijesti Švedske, izazvao je nelagodu u državi koja se ponosi otvorenošću i tolerancijom.

Karizmatični Olof Palme bio je premijer od 1969. do 1976. te od 1982. do 1986. Neki ga smatraju arhitektom moderne Švedske. Brojne teorije zavjere nastale su kako bi se objasnilo ubojstvo Palmea, ali niti jedna nije potvrđena. Policiju se kritiziralo zbog nekompetentne prvotne istrage.

Sitni kriminalac osuđen je na prvostupanjskom sudu za ubojstvo pedesetdevetogodišnjeg Palmea 1989., da bi bio oslobođen nakon žalbe i umro 2004. godine.