istraga

Švedska će nakon više od 30 godina saznati tko je ubio premijera Palmea

09.06.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Trideset i četiri godine nakon ubojstva Olofa Palmea, švedske se vlasti nadaju da će saznati tko je ubio socijaldemokratskog premijera, dok se vraćao kući iz kina sa ženom i sinom

Tužitelj Krister Petersson predstavit će u srijedu zaključke istrage o ubojstvu Palmea koju vodi od 2017. Palme je ubijen u Stockholmu malo prije ponoći 28. veljače 1986.

Neuspjeh da se razriješi slučaj, usprkos najvećoj potjeri u povijesti Švedske, izazvao je nelagodu u državi koja se ponosi otvorenošću i tolerancijom.

'To je otvorena rana za Švedsku jer ne znamo što se dogodilo', kazao je veljači švedski premijer Stefan Lofven.

Kada je Petersson preuzeo istragu rijetki su očekivali da će biti napretka. Međutim, u veljači je kazao kako se nada da bi slučaj mogao uskoro biti riješen, iako možda neće biti optužnice, što je naznaka da je osumnjičeni ubojica mrtav.

Zbog toga javnost misli da je osumnjičeni vjerojatno grafički dizajner, poznat kao 'Skandia-man', za kojega je potvrđeno da je bio na mjestu zločina, a umro je 2000. Bivša žena Skandia-mana rekla je za dnevne novine Aftonbladet 2018. da je uvjerena kako on nije ubojica.

Socijaldemokrat Palme bio je premijer od 1969. do 1976. te od 1982. do 1986. Neki ga smatraju arhitektom moderne Švedske, dok ga konzervativci preziru zbog kritika na račun SAD-a.

Brojne teorije zavjere nastale su kako bi se objasnilo ubojstvo Palmea, ali niti jedna nije potvrđena. Policiju se kritiziralo zbog nekompetentne prvotne istrage.

Sitni kriminalac osuđen je na prvostupanjskom sudu za ubojstvo pedesetdevetogodišnjeg Palmea 1989., da bi bio oslobođen nakon žalbe i umro 2004.