I U TREĆEM STUPU NA GUBITKU

Naknade smanjuju mirovine, dulji rok isplativiji

16.01.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Razočaranju hrvatskih radnika, čini se, nikad kraja, pa ni onda kad jednog dana i dožive mirovinu. Primanja u tom razdoblju života za većinu su i više nego skromna, a spasa nema ni u trećem stupu

Mnogi su zažalili odluku o članstvu u drugom mirovinskom stupu jer su im mirovine zbog toga znatno manje, međutim novo razočaranje vreba one koji su uplaćivali sredstva u treći stup – dobrovoljne mirovinske fondove, piše Novi list.

Tom se listu javio čitatelj koji je nedavno zatvorio štednju u jednom dobrovoljnom mirovinskom fondu i prikupljena sredstva, shodno slovu zakona, prebacio u jedino mirovinsko osiguravajuće društvo koje trenutno postoji u Hrvatskoj– Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) - te s njim sklopio ugovor o mirovini.

No premda je u fondu prikupio 150 tisuća kuna, ukupno će mu biti isplaćeno oko 143 tisuće kuna, dakle sedam tisuća manje nego što je uplatio.

Da nije riječ o pogrešci, potvrdili su i u RMOD-u, objasnivši da ukupna suma sredstava koju osiguranik na koncu dobije ovisi o roku isplate mirovine. Svi oni koji se odluče na najkraći rok isplate od pet godina u gubitku su. Naime, dobiju manje nego što su uplatili, i to prvenstveno stoga što moraju platiti veću naknadu društvu.

'Namjena je dobrovoljne mirovinske štednje ugovaranje dodatne doživotne mirovine. U slučaju ugovaranja privremene mirovine na najkraći mogući rok od pet godina, uz korištenje mogućnosti jednokratne isplate 30 posto ukupnih sredstava, zapravo je riječ o odustajanju od štednje. Kod tako kratkog roka isplate za preostali ušteđeni iznos – 70 posto – doista je snažan utjecaj naknade koja je uračunata u mirovinu', kazala je Novom listu direktorica RMOD-a Biserka Žalac. Pojasnila je i da RMOD naplaćuje naknadu da bi pokrio troškove svog rada vezane uz ugovaranje i isplatu mirovina.

No postoje i drugi primjeri izračuna, koje su Novom listu poslali iz RMOD-a, i to za mirovine koje se isplaćuju na dugi rok, gdje se u konačnici dobije više sredstava nego što je uplaćeno. Tako se za istu sumu uplate – 150 tisuća kuna – dobije ukupno čak 12 tisuća kuna više ako se građanin odluči na jednokratnu isplatu svega 10 posto sredstava, a preostalo mu se isplaćuje kao mirovina idućih 15 godina. Mjesečna mirovina pritom iznosi oko 817 kuna. Još više profitira onaj tko se odluči na doživotnu mirovinu, dakako pod uvjetom da dočeka prosječnu životnu dob.