A SVI ZASTUPNICI ZAJEDNO 4,5 MILIJUNA KUNA

Najviše novca u Saboru potrošio HNS-ovac

Bionic
Reading

Tko je najveći potrošač među saborskim zastupnicima? Prema podacima Sabora, najveće troškove prijavio je HNS-ov Boris Blažeković, i to 81.882,16 kuna. Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Željko Kerum nisu prijavili nijednu kunu

Saborski zastupnici su u posljednjem zasjedanju Sabora, od siječnja do kraja lipnja ove godine, ukupno potrošili više od 4,45 milijuna kuna. Samo su za stanove u šest mjeseci dobili više od 1,35 milijuna kuna, jer po zastupniku koji nije iz Zagreba država je dala oko 16 tisuća kuna. Najčešće je to iznos od 16.600 kuna za šest mjeseci, no zastupnik Ivan Grubišić, koji za 500 eura mjesečno unajmljuje stan na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, imao je najveću stanarinu i na nju je u tom razdoblju potrošio 16.900 kuna.

Za troškove automobila potrošili su 1,2 milijuna kuna, a na zrakoplovne karte 584.709 kuna.Frano Matušić (HDZ) potrošio je najviše na troškove automobila, više od 50 tisuća kuna, a na avion je najviše potrošio Boris Blažeković, gotovo 55 tisuća kuna.

'Kao voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, često putujem. Rad iza tog izaslanstva jesu putovanja. Moram biti prisutan uvijek na svim sjednicama tog glavnog odbora', rekao je Boris Blažeković za Media servis.

Naknada za odvojeni život od obitelji iznosi od četiri do šest tisuća kuna po zastupniku, a ukupno je na tu stavku potrošeno 541.953 kune.

Zastupnici su na hotele potrošili 224.882 kune, a rekorder u hotelskim noćenjima je predsjednik Sabora Josip Leko potrošivši nešto više od 19 tisuća kuna. Za vrat mu puše Boris Blažeković s više od 18 tisuća kuna troškova za hotel.

Na cestarine su potrošili 190.564 kune, a na režije 186.345 kuna. Na dnevnicama su dobili 109.775 kuna, a na njima je najviše zaradio SDP-ov Gvozden Srećko Flego, dobivši nešto više od osam tisuća kuna.

Na javni prijevoz zastupnici su potrošili 19.173 kune, a na ime 'ostalih troškova' potrošene su 3.374 kune. Najveće 'ostale', odnosno nedefinirane troškove koji mogu služiti reprezentaciji imao je HDZ-ov Davorin Mlakar, a iznosili su 1.478 kuna.

Najviše je, dakle, potrošio Boris Blažeković, i to 81.882 kune, a njegov stranački kolega, HNS-ov Srđan Gjurković potrošio je 77.650 kuna. Slijede HDZ-ov Ante Babić sa 74.500 kuna i SDP-ov Tonino Picula sa 72.534 kune. Frano Matušić iz HDZ-a potrošio je 71.565 kuna u šest mjeseci.

Troškovnik u cjelini proučite OVDJE.

Među onima koji na troškove nisu potrošili ni kune nalaze se Jadranka Kosor, Željko Kerum koji ne prima ni saborsku plaću, te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Očito sam putovao na račun stranke i svoj račun', kratko je prokomentirao Karamarko.

Bivša SDP-ova zastupnica Mirela Holy o svojoj štedljivosti za Media servis je rekla: 'Tu trebate uzeti u obzir da sam ja zastupnica iz Zagreba što znači da Sabor nema nikakvih troškova na transportu ili najmu stana. Osim toga, kad sam putovala, onda sam putovala na trošak organizatora, a ne Sabora'.