ZLATKO KOMADINA

'Najveći krimen propale Vlade je nečinjenje'

20.06.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak da je najveći krimen nestabilnih vlada nečinjenje, da se boji da ćemo i nakon izbora imati novu nestabilnu vladu te je ocijenio da se, kada se igra za nacionalnu reprezentaciju, pristojno ponašanje ne može očekivati samo od navijača, nego i od odgovornih ljudi

Stabilna vlast je jamac postupanja, a događa se da se naša državna tijela u pravilu boje postupati, rekao je Komadina odgovarajući na redovnoj konferenciji za novinare na novinarsko pitanje o utjecaju pada Vlade na funkcioniranje sustava. Smatra da se u takvoj situaciji u vezi s nekim redovnim poslovima ne postupe kako treba, navodeći primjer zone za gospodarenjem otpadom Marišćina, gdje se, kazao je, "šeću razni dokumenti između Zagreba i županije".

Naveo je i dobre primjere, kao što je zatvaranje financijske konstrukcije za ulaganja u pomorsko dobro, ali i istaknuo da postoje problemi jer je država visokocentralizirana, pa je za svaki akt potrebna suglasnost ministra ili razna mišljenja.

"Tako da je to nečinjenje najveći krimen ovakvih nestabilnih vlada, a sada je čak i nemamo, imamo tehničku vladu, tek sada se ne smije ništa raditii, sada mogu samo osiguravati hladni pogon, troškove funkcioniranja državnog sustava", izjavio je.

"Bojim se da ćemo i nakon izbora imati novu nestabilnu vladu, jer sudeći po rasporedu, kako su 'karte i zvijezde raspoređene', ne vidim tu neku veliku većinu koja bi se nakon izbora mogla formirati. O tome ćemo jednog dana, kada to dođe na red, a to će biti u rujnu", izjavio je.

Odgovarajući na pitanje o neredima na utakmici hrvatske reprezentacije u Francuskoj, Komadina je rekao da "kod huliganstva uvijek imamo naknadnu pamet". Smatra da zakoni trebaju biti jasni, da je donesen zakon po kojemu se slabo postupa te da počinitelje treba identificirati.

Ustvrdio je kako "postoji nešto što je u Hrvatskoj specifično, a to je da se nešto događa uvijek s nekim razlogom, da neku reakciju izaziva neka prijašnja akcija. Činjenica je da nesređeni odnosi u hrvatskom nogometu proizvode jednu socijalnu sliku na tribinama, koja još potpomognuta socijalnim kategorijama i životom u Hrvatskoj, zapravo i rađa nasilje.“

Ocijenio je da treba puno uložiti u edukaciju i rad s mladima, ali i da se moraju, da bi se to ponašanje spriječilo, otkloniti nagativnosti u hrvatskom nogometu.

Smatra kako je "red da se zemlja ne sramoti u inozemstvu", već probleme treba rješavati kod kuće, te da je "dio hrvatskih državljana napravio veliku sramotu za Hrvatsku, a u sportskom smislu eventualno su i ugrozili plasman reprezentacije, jer je činjenica da se jedna utakmica igrala do prekida, a druga nakon prekida".

Na upit o različitim "izravnim prozivanjima nakon utakmice, pozivu na linč, prozivanju djece oficira te o prozivanju orjunaša", Komadina je odgvorio da je gledao nogomet.

"Mislim da se vatra ne gasi benzinom i da bi svi koji se bave javnim poslom trebali djelovati smirujuće", istaknuo je dodavši kako ne razumije te vrste protesta, kao i da je čuo da je u nekim djelovima Dalmacije i u Splitu bilo organiziranog bojkotiranja gledanja utakmice. „

"Kada se igra za državnu nacionalnu reprezentaciju i brane nacionalne boje treba se ponašati pristojno i da se to ne može očekivati samo od navijača i onih što rade nerede, nego i od odgovornih ljudi“, istaknuo je Komadina i dodao kako "ne razumije da smo već i u nogometu stigli do djece oficira", što, posvjedočio je, ne može povezati.

Komadina je, među ostalim, izvijestio da je dogovoreno da će resorno ministarstvo izdati naredbu za suzbijanje štetnika potkornjaka, koji je napao gorskokotarske šume, odnosno smreke, a razmnožio se nakon velikog ledoloma na tom području. Zahvaćena stabla treba ukloniti, a županija će vjerojatno pomoći u dijelu privatnih šuma kod starijih domaćinstava, rekao je Komadina.

429726 ,429428 ,428879 ,428592