OUTSOURCING IDE DALJE

Najveći bolnički centar u Hrvatskoj ignorira Milanku Opačić?!

28.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić još u travnju rekao: Ništa od outsourcinga u zdravstvu, da bi dva mjeseca kasnije od outsourcinga odustala i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, toga se, prema riječima šefice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, ne pridržavaju u najvećoj bolničkoj ustanovi u Hrvatskoj – KBC-u Zagreb

Ona tvrdi za tportal da sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević sklapa novi ugovor s privatnikom za usluge čišćenja Klinike za onkologiju, Klinike za pedijatriju i Klinike za očne bolesti.
Ugovor će, tvrdi, biti potpisan 1. srpnja i to s tvrtkom Adria Grupa koja će godišnje dobivati 1,5 milijuna kuna za taj posao.

'Naše educirane spremačice biti će premještene u Petrovu i na Šalatu. One su bile dodatno educirane za rad na osjetljivim odjelima poput onkologije ili pedijatrije. Kada je tamo karantena, onda ni roditelji ne smiju blizu', tvrdi Avberšek. U KBC-u Zagreb novi su odjeli otprije outsourcani, a Avberšek se pita kako je moguće da Giljević ne poštuje odluku potpredsjednice Vlade. 'Netko je to morao odobriti', kaže aludirajući na Ministarstvo zdravlja u kojem sjedi novi ministar Siniša Varga. Iz Ministarstva pak doznajemo da će Varga tražiti dokumentaciju i izvješće od Giljevića kako bi bio upoznat sa situacijom. Uz to će mu Giljević podastrijeti usporedbu troškova čišćenja tih odjela s i bez outsourcinga.

Ogorčena je jer je sindikalna povjerenica tražila od Giljevića očitovanje o novom ugovoru 23. lipnja, no nije ništa odgovorio. 'Mene samo zanima tko je dao zeleno svjetlo za ovo i pitanje je zašto educirani kadar djelatnica za higijenu gubi radno mjesto i premješta se i zašto se ne poštuje odluka Vlade, a to je da se odustaje od outsourcinga', zaključuje.

Iako je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić rekla da se odustaje od outsourcinga te se prihvaća model spin offa, nema zakonske, obvezujuće odredbe kojom bi bolnicama moglo biti zabranjeno angažiranje privatnih tvrtki za čišćenje. Giljević je to očito shvatio samo kao preporuku koja ne obavezuje.

Iz KBC-a Zagreb nam samo šturo kažu da je 'još jednom bio proveden postupak javne nabave za jednogodišnju uslugu čišćenja istog prostora, a zatim i postupak okončan okvirnim sporazumom na vrijeme do četiri godine'.

'Nakon što je utvrđena potreba čišćenja dodatnog novootvorenog prostora na lokacijama KBC-a Zagreb, iz navedenih razloga objavljeno je javno nadmetanje za nabavu jednogodišnje usluge tog dodatnog prostora. Ta usluga ne dovodi u pitanje prava postojećih zaposlenika koji i dalje održavaju čistoću u ostalim prostorima KBC-a Zagreb', zaključuju.