ZBOGOM ORUŽJE

Najveći američki trgovački lanac započeo s hvalevrijednom akcijom koja se neće sviđati najmoćnijoj lobističkoj organizaciji

06.09.2019 u 20:16

Bionic
Reading

Kompanija Walmart najavila je je sredinom tjedna kako će prestati prodavati streljivo za pištolje i za pojedine poluatomatske puške u svojim prodavaonicama širem Sjedinjenih Država, a kao odgovor na nedavna masovna ubojstva u saveznim državama Teksas, Ohio i Florida

Prema najavama direktora Walmarta Douga McMillona, kompanija namjerava u potpunosti prestati prodavati pojedine vrste streljiva koje se uglavnom koristi za lovačke puške, a riječ je o poluatomatskim puškama koje su preinakama iz vojnog oružja postale dostupne običnim građanima.

Preostalo streljivo tog tipa prodat će se po povlaštenim cijenama državnim službama, dok će Walmart na području savezne države Aljaske u potpunosti ukinuti prodaja ručnog oružja. Prema McMillonovim riječima, kompanija ima namjeru smanjiti svoj udio na tržištu streljiva s aktualnih 20 posto na najviše 6 posto.

Walmart, kao i njezini konkurenti Fred Meyer i Dick's Sporting Goods, još ranije su prekinuli prodaju poluautomatskih pušaka poput Coltove AR-15 te povećali dobnu starost kupaca oružja na 21 godinu. Uz to, Walmart se kao najveći američki prodavač oružja, sve više uključuje u javnu debatu o oružju i sigurnosti, a čemu su se priključili i ostali veliki trgovački lanci. Također, savjesni trgovački lanci uključuju se u razne udruge i inicijative za suradnju s državnim tijelima radi redukcije naoružanja.

'Slušamo iskustava naših kupaca i zaposlenika i smatramo da kao kompanija možemo doprinijeti povećanju sigurnosti u našoj zemlji. Jasno je kako je sadašnji zakoni nisu održivi', kazao je McMillon dodajući kako će Walmart nastaviti prodavati isključivo lovačko oružje osobama sa svim potrebnim dozvolama.

Valja napomenuti kako je Američka banka prošle godine priopćila kako više neće davati pozajmice tvrtkama koje proizvode vojno oružje za civile, dok su aviokompanije Delta i United najavile kako ukidaju popuste Nacionalnoj udruzi za oružje (NRA) koja je, pak, u više navrata naglasila kako ne podržava bilo kakve zabrane nošenja oružja.

Glasnogovornica te moćne lobističke organizacije za oružje Dana Loesch kazala je kako NRA 'ne podržava ni jednu zabranu' te da uzroci učestalih masakara nije NRA. Pritom je sugerirala da su posrijedi pogreške lokalnih vlasti i nodestatak političkih akcija.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će izvršiti pritisak za jačim provjerama osoba koji žele kupiti oružje te kako će poduzeti korake kako bi se zakonom onemogućilo korištenje tehničkih dodataka kojima se puška može pretvoriti u strojnicu sposobnu ispucati stotine metaka u sekundi. Trump je također pozvao i na to da neki nastavnici u školama budu naoružani u pokušaju da se učenici zaštite od mogućih pucnjava.