BIJEDNA ZARADA

Radnici Walmarta imaju tisuću puta manje plaće od direktora, u pomoć pozvali nekadašnjeg predsjedničkog kandidata

29.05.2019 u 23:15

Bionic
Reading

Bernie Sanders, nekadašnji predsjednički kandidat američke Demokratske stranke, najavio je u utorak kako će zatražiti povećanje plaća za 2,2 milijuna zaposlenika najvećeg maloprodajnog trgovačkog lanca Walmarta, čiji izvršni direktor ima 1076 puta veću plaću od tamošnjeg prosjeka

Zaposlenici Walmarta koji rade puno radno vrijeme plaćeni su u prosjeku samo 14,26 dolara za radni sat, dok se izvršnom direktoru tog maloprodajnog lanca Dougu McMillonu isplaćuje 23,6 milijuna dolara, piše britanski The Guardian.

McMillonova plaća je čak 1076 puta veća od prosječne radničke zarade, što ga čini daleko najplaćenijom osobom u američkoj saveznoj državi Arkansas, u kojoj je sjedište Walmarta i u kojoj bi početkom lipnja trebala biti održana godišnja konferencija tvrtke.

Nekadašnji demokratski predsjednički kandidat Sanders najavio je u utorak kako namjerava 'upasti' na Walmartovu konferenciju, na kojoj će zatražiti povećanje 'bijednih' plaća za radnike maloprodajnog lanca u vlasništvu obitelji Walton.

'Radnicima Walmarta dozlogrdilo je biti slabo plaćeni dok je istovremeno obitelj Walton teška čak 170 milijardi dolara', napisao je na društvenim mrežama demokratski senator iz Vermonta.

'Čast mi je odazvati se na poziv radnika Walmarta koji su me pozvali da zatražim da i oni dobiju mjesto u upravnom odboru kompanije', dodao je Sanders.

On, naime, već duže vrijeme kritizira radne uvjete najvećeg nacionalnog privatnog poslodavca, a prijedlog radnika iznijet će 5. lipnja u Rogersu u Arkansasu. Dobri poznavatelji poslovne politike Walmarta pak ukazuju na to da je mala vjerojatnost da će Sandersov prijedlog privući dovoljan broj glasova članova upravnog odbora.