Novac pokreće svijet

Boli glava od novca kojega drže u rukama ovih 25 obitelji, a najbogatija od njih svakoga dana zaradi novih 100 milijuna dolara

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 12.08.2019 23:00
  • Objavljeno 12.08.2019 u 23:00
Jim i Alice Walton na godišnjoj skupštini dioničara Walmarta

Jim i Alice Walton na godišnjoj skupštini dioničara Walmarta

Izvor: CSM / Autor: Richey Miller

Dvadeset pet najbogatijih obitelji u svijetu kontrolira 1,4 bilijuna dolara što odgovara BDP-u Australije, 14. svjetske ekonomije, a američka obitelj Walton nalazi se na samom vrhu liste svjetskih dinastija čija bogatstva potječu iz niza djelatnosti – od trgovine, preko automobilske industrije i pive do nekretnina, medija i kozmetike

Dvadeset pet najbogatijih obitelji u svijetu, vlasnika raznih industrija i biznisa, raspolaže s čak 1400 milijardi dolara imovine, objavio je ovih dana američki poslovni medij Bloomberg. Impresivna brojka odgovara lanjskom bruto domaćem proizvodu (BDP) Australije, 14. svjetske ekonomije po veličini, i još je jedna potvrda sve većeg raspona koji nastaje između bogatih i siromašnih u svijetu.

Na listi koju je sastavio Bloomberg nalaze se neka dobro poznata imena, no ima i dosta onih koja nisu baš u širokoj upotrebi, čak niti u korporativnom svijetu. Dio razloga za to leži u načinu na koji su u Bloombergu odlučili odabrati one koje će uzeti u obzir.

Na listi su se našle samo obitelji kojima bogatstvo potječe iz nekog višegeneracijskog biznisa, čime su izostavljene milijarderske obitelji prve generacije (poput, recimo, obitelji Jeffa Bezosa, Billa Gatesa ili Warrena Buffetta). Također, sastavljajući listu u Bloombergu nisu u obzir uzeli dinastije kod kojih je bogatstvo previše raspršeno, pa stoga na listi najbogatijih obitelji nema niti legendarnih milijardera poput Rockefellera, Rotschilda i drugih.

Tako sastavljena lista potvrdila je neke poznate brojke, ali i otkrila neke novosti. Iako bi se, primjerice, zahvaljujući američkom poduzetničkom duhu moglo očekivati da će tamošnji milijarderi dominirati, na listi postoji ravnoteža između europskih i američkih obiteljskih poslovnih carstava. Sjeverna Amerika ih broji deset (devet iz Sjedinjenih Američkih Država i jedna kanadska obitelj), jednako kao i Europa (po tri iz Francuske i Njemačke, te po jedna iz Italije, Belgije, Švicarske i Velike Britanije). Preostalih pet najbogatijih svjetskih obitelji dolazi iz Azije, odnosno na listi nema predstavnika Latinske Amerike, Afrike niti Oceanije.

Na samom vrhu nalazi se obitelj Walton koja vlasnički kontrolira najveći američki, a i svjetski, klasični maloprodajni lanac Walmart. Prema pisanju Bloomberga, potomci osnivača Sama Waltona te njihova djeca, raspolažu s bogatstvom od 190,5 milijardi dolara. Walmart, inače, ima godišnje prihode koji prelaze pola bilijuna dolara, a u Bloombergu navode da bogatstvo Waltona raste po stopi od 70 tisuća dolara po minuti, odnosno 4 milijuna dolara na sat ili 100 milijuna dolara dnevno. Svoj izračun Bloomberg temelji na razlici između bogatstva kojim su Waltoni raspolagali lani kad je ono iznosilo 152 milijarde dolara.

Jacqueline Mars

Jacqueline Mars

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon Waltona slijede još dvije američke korporativne dinastije. Jedna je obitelj Mars koja raspolaže sa 126,5 milijardi dolara, a dvije milijarde dolara manje ima obitelj Koch. Slatki temelji za silne milijarde kojima raspolažu članovi obitelji Mars leže u poznatim istoimenim čokoladicama, kao i bombončićima M&M te hrpi drugih slatkih proizvoda. No, obiteljska korporacija danas polovicu prihoda ostvaruje prodajom proizvoda za kućne ljubimce.

Četvero braće Koch, od kojih su nakon obiteljske svađe u biznisu ostali samo Charles i David, inicijalno su od oca naslijedili naftnu kompaniju. David i Charles su u međuvremenu izgradili konglomerat Koch Industries koji posluje u širokom spektru industrija i ima godišnje prihode od 110 milijardi dolara.

Na četvrtoj poziciji liste nalazi se saudijska kraljevska obitelj Al Saud koja upravlja tom naftom bogatom državom. Njihova imovina od stotinjak milijardi dolara proizlazi upravo iz prihoda ostvarenih u naftnom, ali u novije vrijeme i u drugim biznisima. Mada Bloombergova lista ne uzima u obzir razne globalne kraljevske obitelji Al Saudi su iznimka jer im bogatstvo proizlazi iz biznisa, odnosno kontrole koju imaju nad industrijom Saudijske Arabije.

  • +5
  • +2

Muhamed bin Salman Al Saud

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S Bliskog istoka lista najbogatijih svjetskih obitelji seli u Europu. Na petoj i šestoj poziciji nalaze se francuski kraljevi luksuza. Braća Alain i Gérard Wertheimer kontroliraju modno carstvo Chanel i njihovo se bogatstvo procjenjuje na 57,6 milijardi dolara, dok 4,5 milijarde manje ima obitelj Dumas-Hermes zaslužna za kuću luksuznih modnih dodataka i drugih proizvoda pod brendom Hermes.

Nešto manje od 53 milijarde dolara je bogatstvo kojim raspolažu tri povezane belgijske obitelji: Van Damme, De Spoelberch i De Mevius, a taj novac se crpi iz – piva. Tradicija proizvodnje piva u nekim od ovih obitelji stara je više stoljeća, no utjecaj i bogatstvo došli su iz spajanja obiteljskih kompanija 1987. godine kad je nastao Interbrew. Ta je kompanija svojevremeno bila i vlasnikom Zagrebačke pivovare, a u međuvremenu je izrasla u najveću svjetsku pivovaru Anheuser-Busch InBev.

Jedna od rijetkih javnosti dostupnih fotografija Gerarda i Alaina Wertheimera, snimljena u Parizu na Qatar Prix de l'Arc de Triomphe, 7 listopada 2018. godine

Jedna od rijetkih javnosti dostupnih fotografija Gerarda i Alaina Wertheimera, snimljena u Parizu na Qatar Prix de l'Arc de Triomphe, 7 listopada 2018. godine

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Listu najbogatijih obitelji nastavlja njemačka dinastija Boehringer, odnosno Von Baumbach, čije bogatstvo od 52 milijarde dolara proizlazi iz vlasništva u farmaceutskom gigantu Boehringer Ingelheim, a nakon njih na devetom mjestu nalazi se prvi azijski predstavnik, obitelj Ambani. Indijska obitelj, s bogatstvom koje prelazi 50 milijardi dolara, vlasnički kontrolira kompaniju Reliance Industries čiji davni počeci leže u proizvodnji sintetičkih tkanina, no Reliance danas posluje u nizu industrija – od nafte i energetike, preko tekstila pa do telekomunikacija i maloprodaje.

Na desetoj poziciji Bloombergove liste nalaze se američke obitelji Cargill i MacMillan koje svojih 43 milijarde dolara imovine crpe iz vlasništva u kompaniji Cargill. Kompanija je osnovana prije više od 150 godina te joj najveći dio biznisa počiva na proizvodnji i preprodaji žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Nešto sjevernije, u Kanadi, nalazi se obitelj Thomson, najbogatija kanadska obitelj, čijih 39 milijardi dolara proizlazi iz vlasništva nad medijskim carstvom Thomson Reuters.

Thomsoni, najbogatija kanadska obitelj, medijskim carstvom Thomson Reuters došli su do 39 milijardi dolara

Thomsoni, najbogatija kanadska obitelj, medijskim carstvom Thomson Reuters došli su do 39 milijardi dolara

Izvor: Alamy / Autor: Michal Fludra

Nakon njih, na 12. mjestu liste nalazi se hongkonška obitelj Kwok koja kontrolira jednog od najvećih vlasnika nekretnina u Hong Kongu, Sun Hung Kai Properties. Bogatstvo te kineske obitelji procjenjuje se na oko 38 milijardi dolara, a s gotovo jednakim iznosom raspolaže i tajlandska obitelj Chearavanont.

Patrijarh te obitelji je prije stotinjak godina izbjegao iz Kine i nastanio se u Tajlandu te se počeo baviti preprodajom biljnog sjemenja. Charoen Pokphand grupa, koja je pod kontrolom obitelji, danas se bavi nizom djelatnosti – od prehrambene industrije, preko telekomunikacija do maloprodaje.

Dalje na listi dolaze opet dvije američke obitelji. Jedna je obitelj Johnson čijih 37,4 milijardi dolara proistječe iz vlasništva u financijskom konglomeratu Fidelity, a druga je obitelj Cox čije se bogatstvo od 36,9 milijardi dolara temelji na medijima i uslugama vezanim uz automobilsku industriju, te telekomunikacijama, odnosno obiteljskoj kompaniji Cox Enterprises.

Nakon njih slijedi njemačka obitelj Quandt, vrijedna 35 milijardi dolara, koja je svojom kontrolom nad proizvođačem luksuznih automobila BMW-om još uže vezana uz automobilsku industriju, a njih slijedi američka obitelj Pritzker, vlasnici hotelskog lanca Hyatt Hotels koji raspolažu s oko 33,7 milijardi dolara.

Vianney Mulliez bivši predsjednik Groupe Auchan Holdinga

Vianney Mulliez bivši predsjednik Groupe Auchan Holdinga

Izvor: JDD/SIPA / Autor: Eric Dessons

Francuska obitelj Mulliez je iduća na listi, a 33 milijarde dolara vrijedna obitelj stoji iza trgovačkog lanca Auchan koji danas, kroz matični i druge brendove, posluje na više od četiri tisuće lokacija diljem svijeta i zapošljava 350 tisuća ljudi. Na policama njihovih dućana lako bi se mogli naći proizvodi američke kompanije SC Johnson iz čijih pogona dolazi niz proizvoda za čišćenje i kućnu higijenu, a iza koje stoji obitelj Johnson čije se bogatstvo također procjenjuje na oko 33 milijarde dolara.

Bloombergovu listu zaključuje dodatnih šest obitelji: braća Albrecht iz Njemačke koji kontroliraju trgovački lanac Aldi i čije se bogatstvo procjenjuje na oko 32,6 milijardi dolara, britansko-švedski predstavnici obitelj Rausing, koji kontroliraju tvrtku Tetra Laval iz koje dolaze popularni tetrapaci i veliki broj drugih proizvoda za pakiranje, kao i indonezijska obitelj Hartono, s bogatstvom od 32,5 milijarde dolara koje proizlazi iz vlasništva u Bank Central Asia, iako je prije sedamdesetak godina obiteljski biznis startao u proizvodnji cigareta.

Američka obitelj Lauder stoji iza kozmetičkog carstva Estee Lauder, a na 24. poziciji nalaze se švicarske obitelji Hoffman i Oeri koje raspolažu s oko 31,3 milijarde dolara. Njihovo bogatstvo proizlazi iz vlasništva u farmaceutskoj kompaniji Roche. Posljednje, 25. i nimalo sramotno, mjesto na Bloombergovoj listi, jer i ono predstavlja bogatstvo od 29,8 milijardi dolara zauzela je talijanska konditorska obitelj Ferrero. Nutella zvuči poznato?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!