GUŽVA NA DESNICI

Najveća zvijezda tvrde desnice ima poruku za Đapića

22.07.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Formiranje koalicija i saveza na desnici u punom je zamahu. Bivši HSP-ov stranački prvak Anto Đapić krenuo je u formiranje bloka za koji tvrdi da je najbolje što hrvatska desnica ima i nudi

Oko svoje nove stranke Desno okupio je nekoliko manjih demokršćanskih i pravaških stranaka, ali i obnovio suradnju s nekadašnjim HSP-ovim saborskim zastupnicima Perom Kovačevićem i Miroslavom Rožićem te je ostavio pruženu ruku suradnje i drugima, prvenstveno računajući s brojnim razjedinjenim pravašima, bivšim i sadašnjim.

U tom društvu kao najjače ime figurira Ruža Tomašić, hrvatska europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS). Tomašić trenutačno uživa na odmoru kod kuće na Korčuli, a pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima vodi pregovarački tim HKR-a, njena dva zamjenika i glavni tajnik. Da se pregovara se s tri različite skupine stranaka, jedino je što je željela otkriti. Na upit što misli o javnom pozivu Ante Đapića da se priključi njegovoj platformi Tomašić kaže da su svi oni u politici dugo godina i imaju pravo izlaziti na izbore, a narod isto ima pravo odlučiti tko je što napravio u tih 20 godina, a tko nije, tko je živo za Hrvatsku, a tko je živo od Hrvatske.

'Narod će to vidjeti i smatram da će ovoga puta biti oprezni i dobro razmisliti prije nego zaokruže broj na izbornom listiću', smatra Tomašić. Predsjednica HKR-a kaže da je uvijek govorila da pravaš nije onaj tko ima pravašku iskaznicu nego onaj tko živi to pravaštvo mišlju, riječju i djelom.

'Temelji pravaštva bili su i uvijek će biti bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Onaj tko ne živi na taj način, on nije ni pravaš, može imati pravašku iskaznicu, ali pravaš nije sigurno. E sad kad se sve zna, onda treba vidjeti tko je sve tu i tko je pravaš, a tko nije', zaključila je Tomašić. Podsjetimo, Đapić i Tomašić bili su bliski suradnici u HSP-u, sve dok Đapić nije suspendirao i potom isključio Tomašić s Ivanom Tepešom i Perom Ćorićem. Izbačena trojka potom je osnovala HSP dr. Ante Starčević. Prije dvije godine, nezadovoljna stanjem u pravaštvu i međuljudskim odnosima, Tomašić napušta i tu stranku i osniva HKS. Đapića je nakon što mu je prepustio mjesto predsjednika iz HSP-a izbacio još uvijek aktualni predsjednik te stranke Daniel Srb.