'MI SMO DOKAZANA KVALITETA'

Desnica se otela HDZ-u: Uzeo sam brzoglas i nazvao neke ljude...

21.07.2016 u 17:37

Bionic
Reading

Anto Đapić, bivši predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik te aktualni predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO), predstavio je u četvrtak u Zagrebu novu političku platformu za koju je ustvrdio da je to napokon prava desna opcija koja se nudi Hrvatskoj

Osim stranke Desno, Đapić je uz sebe privukao još Hrvatsku demokratsku stranku, Ujedinjenu stranku prava i Hrvatsku kršćansku demokratsku uniju, međutim Đapić napominje da su stranke bitne, ali su ljudi još važniji. Prvenstveno se to odnosi na njegovu suradnju s bivšim kolegama iz HSP-a dok je on bio predsjednik te stranke, a s kojim se razišao i lošim odnosima. Danas Đapić kaže da je u politici pojeo mnogo žaba i nije mu bio problem prvi nazvati kako bi se pokrenuo ovaj projekt pa i pod cijenu da bude odbijen. 'Uzeo sam brzoglas i nazvao neke ljude', kazao je Đapić kako je krenulo okupljanje.

Đapić je naglasio
da su otvoreni za suradnju sa svima, ali znaju gdje je njihova politička crta. U tom smislu moguća je suradnja i s HSP-om, iz kojeg je većina i potekla. Obrušio se na HDZ za koji je ustvrdio da se lažno predstavljao kao desnica ili danas desni centar, za što je još manje jasno, kaže, što je to točno.

Najbolje što hrvatska desnica ima i nudi

'Ovo je jezgra hrvatske desnice, bolje nema. Mi smo alternativa, mi nismo eksperiment nego dokazana kvaliteta', naglasio je Đapić i dodao da nisu stranka za reforme nego stranka za revolucionarne promjene. Upozorio je da treba riješiti problem krupnog kapitala koji hrvatske građane drži u robovlasničkom odnosu onako kako je to napravljeno Rusiji.

Kritizirao je ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača zbog toga što je na zapovijed Angele Merkel šutke pustio da Srbija otvori poglavlje 23. u pregovorima s EU-om. Miroslav Rožić, govoreći o slučaju poglavlja 23, ali i općenito liberalnom razmišljanju u društvu, kazao da je riječ o problemu hrvatske politike po kojem se 'kukavičluk proglašava mudrost, a nesposobnost višim interesima'.

Branitelji pogriješili što su se vezali samo uz HDZ

Na izbore će izaći u svim izbornim jedinicama, a smatraju da sustav preferenciji mora i može olakšati razgovore da im se pridruži još stranaka i pojedinaca s desnice. 'Da se okupimo i zajašemo konja na hrvatskoj sceni i da se ne dopustimo amputaciju', poručio je Đapić. On se zapitao i koja je uopće razlika između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, šefova najvećih stranaka u zemlji. Đapić tvrdi da u Izraelu u vlasti nikad ne može biti netko tko se nije borio za tu zemlju. 'Plenković i Milanović su se mogli boriti za Hrvatsku, a oni su gradili karijere u Bruxellesu', kazao je Đapić, a Pero Kovačević ih je nazvao dečkima iz Bruxellesa. Kritizirao je i braniteljske udruge koje su ostale razočarane nakon što je odobreno otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s EU-om zbog vezivanja preko 25 godina uz jednu političku opciju, aludirajući na HDZ i nudeći sebe u zamjenu.