FESTIVAL U TOVARNIKU

Najveća bundeva dolazi iz Vojvodine i ima 420 kg

06.10.2018 u 17:40

Bionic
Reading

Najtežu bundevu na 13. Tovarničkom jesenskom festivalu, koji se u petak i subotu održava u vukovarsko- srijemskom pograničnom mjestu Tovarniku, uzgojio je Zvonimir Tišner iz vojvođanskog mjesta Nova Subocka

Bundeva je teška 420 kilograma, a u njezin uzgoj, tijekom tri mjeseca, Zvonimir Tišner utrošio je desetak prostornih metara vode i velike količine prirodnog gnojiva.

"Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode", rekao je Tišner.

Po njegovim riječima, divovskim je tikvama dnevno potrebno i nekoliko stotina litara vode, ovisno koliko je godina sušna.

Drugo mjesto pripalo je proizvođačima Ivanu Udovičiću iz Beravaca i Đorđu Vukadinoviću iz Jarka (Vojvodina) čije su bundeve težile 340 kilograma, dok je treći bio Krunoslav Peić iz Lovasa s bundevom teškom 280 kilograma.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo rekao je da festival raste iz godine u godinu pa je ovogodišnji najposjećeniji do sada - štandove s jesenskim poljoprivrednim plodovima i prerađevinama obišlo je više tisuća posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili cijeli program posebice izbor za najtežu bundevu.

"Festival je počeo s ciljem promoviranja uzgoja zdrave hrane - bundeva i tikvica - koje se u Slavoniji i Srijemu tradicionalno uzgajaju", rekao je Beljo te dodao kako na ovogodišnjem festivalu izlaže više od stotinu izlagača koji su "na štandove iznijeli plodove svoga mukotrpnog rada".