BITKA ZA ŠKOTSKU

Najslavniji agent 007 protiv Njezina Veličanstva

12.09.2014 u 14:21

Bionic
Reading

U jeku kampanje uoči referenduma o nezavisnosti Škotske, slavni Škoti podijelili su se u dva suprotstavljena tabora, npr. na stranu pristalica secesije stao je glumac Sean Connery, a autorica knjiga o Harryju Potteru J. K. Rowling opredijelila se za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu

Connery, koji se proslavio ulogom Jamesa Bonda, odavno se izjašnjava kao škotski nacionalist, a početkom godine podržao je nezavisnost i 'suštinsku demokratsku ideju da je narod Škotske najbolji čuvar vlastite budućnosti'. Rowling je pak poručila da bi nezavisnost bila 'povijesna pogreška' i donirala je milijun funti kampanji za ostanak u uniji, piše AP. Connery i Rowling među brojnim su čuvenim Škotima koji su se javno izjasnili o nezavisnosti, mada stručnjaci smatraju da utjecaj javnih osoba neće biti presudan za ishod referenduma 18. rujna.

Među pristalicama samostalnosti Škotske su i glumac Gerald Butler, članovi grupe Franz Ferdinand i autor romana 'Trainspotting' Irvine Welsh, koji je u šali rekao da je Unija 'način da se Škoti spriječe da vladaju svijetom'. Alan Cumming koji glumi Elija Golda u seriji 'Dobra žena', doputovao je ovoga tjedna iz New Yorka kako bi podržao kampanju za nezavisnost. 'Ovo je povijesni trenutak za sve nas. Sada imamo priliku da u ovoj zemlji preuzmemo sudbinu u vlastite ruke', rekao je popularni glumac.

Neke druge slavne osobe smatraju, međutim, da je za Škotsku bolje da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva. Pjevačica Susan Boyle najavila je da će glasati protiv odvajanja, jer smatra da Škotska može očuvati 'svoj slavni identitet i kao dio Britanije'. Bivši menadžer Manchester Uniteda sir Alex Ferguson rekao je da Škoti koji, poput njega, žive u Engleskoj 'ne žive u stranoj zemlji': 'Mi smo dio obitelji Ujedinjenog Kraljevstva', kazao je Ferguson.

Sociolog Ellis Cashmore smatra da stavovi poznatih neće presudno utjecati na ishod glasanja, jer su građani Škotske i bez toga dovoljno zaokupljeni pitanjem nezavisnosti. 'To je kao natjecanje u jedenju pita: prvi zalogaji su ukusni, a potom vam postane muka od brojnih osoba koje govore o temi za koju sumnjamo da je uopće razumiju', rekao je Cashmore. Kampanja uoči referenduma bacila je svjetlo i na kulturni jaz između Škotske i ostatka Britanije, ocijenio je AP.

Ideja nove, energične nacije koja će iskoračiti iz sjene dominantne susjedne Engleske privukla je umjetnike i veći dio kreativne zajednice u Škotskoj. Više od 1.300 škotskih pisaca, glazbenika i umjetnika potpisalo je pismo u kojem su poručili da će nezavisnost pružiti kreativnu slobodu. 'Zaokružit ćemo 'da' zato što smo zamišljali bolju zemlju', navedeno je u pismu. 'Sada je želimo izgraditi.'

U britanskim intelektualnim i umjetničkim krugovima patriotizam dugo vremena nije bio u modi, ali mogućnost raspada zemlje probudila je uspavanu strast za Ujedinjenim Kraljevstvom, koje čine Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska. U kampanji 'Ostanimo zajedno' angažirane su brojne zvijezde, poput Micka Jaggera Paula McCartneyja, Simona Cowella Judi Dench, Helene Bonham Carter i Patricka Stewarta, koji su potpisali otvoreno pismo u kojem navode da je 'ono što ih povezuje mnogo veće od onog što ih dijeli'. Njihov stav podržao je i David Bowie, Englez koji živi u New Yorku, uputivši na jednoj dodjeli nagrada poruku Škotskoj da ostane u uniji.

Ima i onih koji se nisu javno izjasnili oko nezavisnosti: tenisač Andy Murray, pisac Ian Rankin i glumac James McAvoy.