izraelske snage

Najmanje pet Palestinaca ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali

14.11.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Najmanje pet Palestinaca ubile su izraelske snage u utorak na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinsko ministarstvo zdravstva i palestinski mediji.

Troje od njih ubijeno je u napadu dronom, objavila je palestinska novinska agencija WAFA navodeći bolničke izvore u zapadnom gradu Tulkarmu. Izraelske trupe ubile su najmanje dvojicu Palestinaca tijekom ranijih sukoba u izbjegličkom kampu u gradu, izvijestila je WAFA.

Sukobi su izbili tijekom izraelske vojne operacije u gradu Tulkarmu i tamošnjem izbjegličkom naselju. Izraelska vojska je potvrdila agenciji France presse da provodi operaciju u tom području, ali nije objavila šta je razlog niti broj žrtava. Pogoršanje nasilja dolazi nakon više od 18 mjeseci sukoba koje je potaknulo strahove da bi stanje na Zapadnoj obali moglo prerasti u veći sukob i postati nova fronta u ratu Izraela i Hamasa. Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

Izraelski zrakoplovi tjednima bombardiraju Pojas Gaze nakon Hamasovog napada 7. listopada, a izraelski tenkovi i vojska prodrli su duboko u enklavu, okružujući grad Gazu. Bijes zbog borbi porastao je na Zapadnoj obali i u mnogim dijelovima arapskog svijeta uz sve veće pozive na prekid vatre. Od početka rata izazvanog iznenadnim napadima Hamasa na Izrael oko 180 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali u napadima izraelskih vojnika ili židovskih doseljenika, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva.