MEĐUNARODNI CRVENI KRIŽ:

'Najbolje rješenje su koridori, Europa je potpuno zakazala!'

22.09.2015 u 14:32

Bionic
Reading

Europa je potpuno zakazala u aktualnoj izbjegličkoj krizi i države u jugoistočnoj Europi ostavila na cjedilu, iako je još prije dva mjeseca bilo jasno da će se izbjeglički val s Italije prebaciti na balkansku rutu i intenzivirati zbog očekivanja hladnijih dana, kazao u razgovoru za ljubljansko Delo od utorka potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog križa Francesco Rocca ocijenivši da je najbolje rješenje za ovu krizu uspostava humanitarnih koridora za prebacivanje izbjeglica u Europu

'Ne radi se o Hrvatskoj ili reakciji na izbjeglice u Sloveniji, nego o svim državama u EU-u koje na dosadašnjim sastancima nisu postigle ništa konkretno pa sustav u cjelini otkazuje', kazao je Rocca, dodavši da Europska unija nije na vrijeme uvažila upozorenja humanitarnih udruga, Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te se oglušila na pozive da se dobro pripremi na izbjeglički val iz kampova oko Sirije i Iraka jer su Iračani i Sirijci u njima već više godina pa se normalno očekivalo da su izgubili nadu za povratak kući i počeli seliti prema Europi iako nije riječ o tradicionalno nomadskim narodima.

'Moramo biti spremni da će ovakve migracije ubuduće biti kontinuum i da će ovaj val potrajati', kazao je Rocca, kritizirajući zemlje Europske unije što se ne mogu dogovoriti o konzistentnoj imigracijskoj i azilskoj politici, pa čak ni o kvotama za azilante, a zemlje u regiji kroz koje oni putuju prema svom cilju ostavljaju na cjedilu.

'Države koje se suočavaju s izbjegličkom krizom redovito su prepuštene same sebi i nema brze reakcije. Europski sustav jednostavno ne djeluje kao onda kad se raspravljalo o gospodarskim problemima Grčke i kad su se rješenja donosila na živim raspravama duboko u noć', kazao je Rocca ocijenivši da bi najbolje rješenje bilo u uspostavi humanitarnih koridora kojima bi se izbjeglica iz kampova prebacile u Europu.

Uspostava humanitarnih koridora bi onemogućila da na njima kao 'robovskim radnicima' neki zarađuju, neki političari i vlade šire ksenofobiju, a najviše profita na njima ostvaruju oni koji vode ilegalne kanale za prebacivanje izbjeglica i migranata.

UNHCR: Što je s ostalih 350.000 izbjeglica?

Prijedlog Europske unije da se nađe smještaj za 120.000 izbjeglica nije dovoljan ako u svakom trenutku ne budu na raspolaganju prihvatni centri za desetke tisuća ljudi, priopćio je UNHCR u utorak. 'Sam program preseljenja u ovoj fazi krize neće biti dovoljan za stabilizaciju situacije', izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming. Ukupno 477.906 migranata doputovalo je u Europu morskim putem ove godine, dodala je ona.

'Bilo kakav europski dogovor da se nađe, on mora uvažiti čovjekovo dostojanstvo, a rješenje je i u uspostavi sigurnih koridora kako bi se spriječilo da ti ljudi odlaze morem u rukama krijumčara', kazao je Rocca, ocijenivši da ratna situacija u Iraku i Iranu neće tako brzo prestati i da će više godina nakon toga proteći da se ta društva oporave i postanu sigurna za život.

'Bit će potrebne godine da se te države obnove nakon ovih groznih ratova i da u njima život postane normalan, pa moramo biti spremni da će migracije koje vidimo postati kontunuirane', naveo je Rocca u razgovoru za vodeći slovenski dnevni list.