NAJBOLJE OD 2010.

Najbolje iPhone i iPad aplikacije 2010.

27.12.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Protekle smo godine dosta pisali o aplikacijama za iPhone i iPad, a sada je došlo vrijeme da odaberemo one najbolje, najzanimljivije i najznačajnije - sezona je bila burna i odabir doista nije bio jednostavan

Godina 2010. na izmaku je, a s njom i jedna od najburnijih sezona u svijetu iOS aplikacija još od prvog Appleovog iPhonea. Novi iPhone i iPod značajno su 'podebljali' hardverske sposobnosti Appleove mobilne platforme, a s novim 'form factorom' pridružio im se i iPad stvorivši još jedno plodno developersko tlo.

Ne sumnjamo da će na naš odabir najboljih, najzanimljivijih i najznačajnijih aplikacija u protekloj godini biti zamjerki, no ponavljamo - to je naš odabir. Vas pozivamo da u komentarima navedete svoje kandidate, od kojih ćemo najpopularnije predstaviti sljedeći put.

Infinity Blade
5,99 dolara
Universal
Bit ćemo iskreni odmah u startu: Infinity Blade nikako nije najbolja igra ove sezone, ni najigrivija, niti najoriginalnija (iako je, zapravo, prilično originalna, pogotovo što se kontrola tiče). Ali je zato tehnički definitivno jedna od najzanimljivijih igara 2010. godine - zahvaljujući Unreal engineu, teško da ćete naći grafički impresivniju igru za iPhone ili iPad.

iMovie
4,99 dolara
iPhone 4/iPod touch 4th gen
Naravno da nije konkurencija stolnim aplikacijama za obradu videa, ali je među mobilnima car te usto i odličan podsjetnik na snagu i mogućnosti Appleova mobitela. Uz osnovnu nelinearnu montažu, omogućava i dodavanje efekata, soundtracka, prijelaza i grafika vašim videouracima, krajnjeg rezultata za koji mnogi neće vjerovati da je nastao na telefonu.

Air Video
2,99 dolara
Universal
VLC je, iako koristan i svakako dobrodošao, bugovit i spor, a Appleov AirPlay beskoristan, jer omogućuje streamanje videa isključivo s iPada, a ne i na njega. Srećom, od dosadnog i vremenski često opsežnog procesa konvertiranja DivX-a, XviD-a i ostalih od iTunesa nepodržanih formata u m4v nas spašava Air Video, koji video na iPod, iPhone i iPad streama izravno s vašeg računala.

Good Reader
2,99 dolara
iPad
Iako nije novitet na iOS platformi općenito, 2010. je novopridošlica na iPadu te mu je donio novu razinu upotrebljivosti zahvaljujući tome što, osim kao čitač svih poznatijih formata dokumenata, posjeduje i dosta napredne mogućnosti baratanja s datotekama.

Flipboard
besplatno
iPad
Jedan od žanrova aplikacija kojih iOS uređajima sigurno ne nedostaju su - bez imalo sumnje - razni RSS i Google Reader čitači i agregatori. Isto bi se moglo reći i za Twitter klijente. Flipboard istovremeno pripada u obje ove grupe i ni u jednu, što je vidljivo već na prvi pogled: umjesto standardnih lista tweetova i članaka, Flipboard sadržaje s Twittera, Facebooka i iz RSS feedova automatski oblikuje u lako čitljiv, atraktivan i praktičan elektronski magazin, kao stvoren za konzumaciju uz jutarnju kavu.

Cut the Rope
besplatno/0,99/1,99 dolara (Lite/iPhone/iPad)
iPhone/iPod/iPad
Teško da uspjeh Angry Birdsa itko može osporiti, barem što se čistih brojki tiče. Ljute beskrilne ptičurine i zelena prasad zabavili su dosad stotine i stotine tisuća ljudi, ali zapravo u svijetu iOS-a ne nude ništa novo niti pretjerano hvale vrijedno. Cut the Rope, s druge strane, u jednako simpatičnu (ili čak simpatičniju) grafiku uspijeva upakirati veću dozu originalnosti i inovativnosti. Na malenog proždrljivog Om Noma rijetko tko ostaje ravnodušan, neovisno o uzrastu i preferencijama kad su igre u pitanju.

Reeder
4,99 dolara
iPad
Na iPhoneu je - bez imalo sumnje - jedan od najboljih Google Reader klijenata uopće već dulje, a na iPadu se udomaćio tek negdje u lipnju (ako nas sjećanje ne vara) te odmah pomeo konkurenciju (osim časnih i inovativnih iznimaka poput River of News i Flipboarda). Govorimo, naravno, o Reederu: jednom od najelegantnijih, najbržih i najljepših 'news agregatora' u klasi.

Dropbox
besplatno
Universal
Besplatni servis Dropbox, za pohranu i razmjenu datoteka putem clouda, jedno je od esencijalnih oruđa svakog pravog road warriora te ćete tu aplikaciju zasigurno naći na mobilnim uređajima mnogih gikova, bez obzira na platformu koju koriste. No Dropbox svoje mjesto na top listi ne zaslužuje zato, već zato što je ispoliran, jednostavan za uporabu, koristan, dobro radi te podržava multitasking.

Osfoora
2,99/3,99 dolara (iPhone/iPad)
iPhone/iPod/iPad
Pojavila se doslovce niotkud i velikom broju Twitter klijenata s lakoćom otela komad tržišta - čak i onim besplatnima, poput 'službenog' Twittera (ex. Tweetie). Nije bez mana, ali je po mogućnostima i brzini svakako u samom vrhu.

Evernote
besplatno
Universal
Na iPhoneu i iPodu svakako nije novost, ali je tek na iPadu utjelovio svoj puni potencijal. Ako svoj iPod, iPhone ili iPad običavate koristiti kao 'eksterni mozak', Evernote će vam znatno olakšati proces stvaranja, organiziranja i pretraživanja bilješki svih vrsta i oblika (tekst, slika, zvuk, lokacije).