analiza Instituta za javne financije

Najbogatija općina u Hrvatskoj imala je prihode kao 24 najsiromašnije općine zajedno

07.01.2022 u 09:04

Bionic
Reading

Nova analiza Instituta za javne financije pokazuje da je općina Medulin u 2020. godini bila najbogatija općina u Hrvatskoj. Ostvarila je najveće ukupne prihode, 77 milijuna kuna, što je iznos jednak zbroju ukupnih prihoda 24 najsiromašnijih općine

Zanimljivo je da su ukupni prihodi deset najbogatijih općina u zemlji, 530 milijuna kuna, jednaki su zbroju ukupnih prihoda jedne četvrtine općina. Među općinama s prihodima po stanovniku većim od 10.000 kuna, čak 17 od njih 29 smješteno je uz more.

'Uistinu prednjačimo po realizaciji proračuna ispred ostalih općina. Budući da smo pretežito turistička destinacija, preživjeti covid godinu bio je izazov, a oporaviti prihode je još veći', kazao je za Glas Istre medulinski načelnik Ivan Kirac.

'Usprkos svemu, već ove godine očekujem osjetno povećanje prihoda. U budućnosti sve strategije planiramo bazirati na diversifikaciji prihoda, pa se nadam da ćemo stvoriti još otporniji sustav na ovakve neprilike', objašnjava Kirac.

U općine s najvećim proračunom po stanovniku pripadaju i istarske općine Kaštelir-Labinci (2.700 kuna) i Oprtalj (2.600 kuna), koje su na trećem i četvrtom mjestu u Hrvatskoj. U Institutu za javne financije prilikom tumačenja financijskog stanja općina i gradova kažu da treba biti oprezan jer mnoge općine i gradovi u pojedinoj godini imaju visok udio državnih i/ili EU pomoći u ukupnim prihodima poslovanja, što se ne odnosi na one smještene uz more.

Medulin je svoju vodeću poziciju, kažu u Institutu za javne financije, zadržao tijekom 2020. godine, kada je pandemija negativno utjecala na proračune lokalnih jedinica i rezultirala su padom prosječnih ukupnih prihoda i rastom prosječnih deficita. U Institutu za javne financije kažu da bi njihova analiza trebala potaknuti javnost da dodatno prouči baze podataka Ministarstva financija i svojih lokalnih jedinica, te se detaljnije informira o prikupljanju i trošenju novca iz lokalnih proračuna.