sve je uređeno, ali...

Najavljivali su je 2015., no još nije otvorena: Braniteljska trgovina u centru Zagreba zapala u probleme, nitko je ne želi voditi

03.09.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Prošle su četiri godine otkako je tadašnji ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić najavio otvaranje braniteljske trgovine na atraktivnoj lokaciji na Britanskom trgu u Zagrebu. Trgovina u kojoj bi se nudili proizvodi branitelja zadrugara do danas nije otvorena. Doznajemo i zašto

Priču o braniteljskoj trgovini pustio je u javnost potkraj kolovoza 2015. tadašnji ministar Predrag Matić. Tada je istaknuo kako su se braniteljske zadruge pokazale kao najbolja mjera socijalnog uključivanja branitelja i najavio da će se do kraja godine otvoriti trgovina branitelja zadrugara.

Ministarstvo je od tadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, danas Ministarstva državne imovine, dobilo lokal od 87 kvadrata na atraktivnoj lokaciji na Britanskom trgu broj 3.

No trgovina se nije otvorila do kraja 2015. godine. Ministarstvo 2016. preuzima Tomo Medved, no ne otvara se ni sljedećih godina, a kako stvari sada stoje, teško će biti otvorena do kraja ove godine iako je lokal na Britancu adaptiran i prilagođen potrebama takve trgovine.

'Kako bi se dobiveni prostor mogao privesti svrsi za koju je dodijeljen na korištenje, što podrazumijeva preinake i zahvat u prostoru, bilo je potrebno poduzeti sve prethodno potrebne radnje u skladu sa zakonskim propisima, a koje su podrazumijevale: pribavljanje svih dozvola nadležnih javnopravnih institucija, izradu koncepta oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te izradu tehničko-projektne dokumentacije na razini idejnog, glavnog i izvedbenog projekta.

  • +8
Predrag Matić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tek po pribavljanju svih dozvola i izradi tehničko-projektne dokumentacije stekli su se uvjeti za pokretanje otvorenog postupka javne nabave za građevinsko-obrtničke radove, opremu i instalaterske radove. Uz to, odabran je stručni nadzor radova u postupku jednostavne nabave te je proveden postupak za vizualni identitet poslovnog prostora. Kao rezultat svih poduzetih aktivnosti, prostor je u potpunosti uređen i opremljen te spreman za stavljanje u funkciju', kažu nam u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Koliko su potrošili na adaptaciju, nisu nam odgovorili.

Dakle, sve je spremno, no pojavio se jedan problem. S obzirom na to da Ministarstvo hrvatskih branitelja kao tijelo državne uprave ne može u svojem djelokrugu obavljati djelatnost upravljanja specijaliziranim izložbeno-prodajnim prostorom, niti biti registrirano za djelatnost trgovine, odlučili su pronaći treću stranu koja bi upravljala braniteljskom trgovinom.

Čini se da ta ponuda nije nikoga zaintrigirala. Potpuno uređenu trgovinu nudili su u zakup na tri godine uz mjesečnu najamninu od 18.600 kuna plus režije. No na javni natječaj raspisan u lipnju nitko se nije javio.

  • +8
Tomo Medved Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

'U ovom trenutku Ministarstvo intenzivno radi na pripremi dokumentacije za ponavljanje javnog natječaja za podnošenje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora, a u svrhu realizacije pilot-projekta. Datum otvorenja prodavaonice ovisi o objektivnim okolnostima koje se mogu dogoditi u postupku provođenja javnog natječaja za podnošenje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora', kažu nam u Ministarstvu.

Dakle, natječaj će se ponoviti, pa ako se netko javi, dobro, ako ne - možda će ga ponoviti, a braniteljska trgovina dočekati trećeg resornog ministra koji će se trebati pozabaviti njezinim otvorenjem.