MUTNE IGRE

Braniteljska zadruga kao 'samoposluga'

28.03.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Posudbe bez roka vraćanja, isplate na ruke, potpore bez osnove - samo su neke od spornih radnji unutar braniteljske zadruge Agro Drava koje su izašle na vidjelo u nastavku suđenja Ivanu Kolareku zvanom Curica, pokretaču i bivšem upravitelju propale zadruge kojeg se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti tijekom 2007. i 2008. godine

Želeći dokazati da je postojala osnova za dvojbene isplate koje je primio, ali i da sporne radnje nisu zaobišle ni većinu drugih zadrugara, Kolarek je tijekom njihovog svjedočenja postavljao pitanja u vezi poslovanja zadruge. Tako je, uz ostalo, zapitao gdje je završio novac od prodaje pšenice 2008. godine.

'Nismo dobili ništa jer nismo imali referentni prinos, pa nije bilo ni poticaja. Jedva smo pokrili troškove sjetve', odgovorio je svjedok Zoran R., a sličan odgovor dali su i ostali osnivači zadruge Agro Drava koju je u Hrženici pokrenuo Kolarek, a kod registracije mu je pomogao i Vlado Č.

Osnivanju zadruge, kako je rekao svjedok, prišao je jer bio branitelj bez posla, pa je htio zaraditi neki novac.

'Tijekom 2007. dobio sam na ruke 2.500 kuna od poticaja za tikve, kao i drugi zadrugari. Tada smo podijelili 21 tisuću kuna dobivenih na ime poticaja. Mislim da o tome postoji i potvrda. A stupove za ogradu koji su kupljeni za zadruga nije nitko ukrao, već su kod mene. Vrijede tisuću kuna i to bih platio da račun zadruge nije blokiran', rekao je svjedok odgovarajući na Kolarekov upit o isplatama gotovine i sudbini pokretnina.

Na upit je li mu poznato da se u gotovini plaćao rad osoba na zemlji dobivenoj u zakup, svjedok je ustvrdio da mu to nije poznato, kao ni da su se na isti način platili neki izvođači radova na uređenju šenkovečkog restorana Međimurski raj koji je poslovao u sklopu zadruge.

'Traktor, koji je nabavljen da bi se mogla obrađivati zemlja dobivena u zakup', kupio je Danijel. 'Mislim da nije glasio na zadrugu te ga je prodao, a novac je vjerojatno kod njega', rekao je.

Nakon što je ustvrdio da je za obnovu sabirnog centra za svinje u ludbreškoj Veterinarskoj stanici utrošen 50 do 60 tisuća kuna, kao i da su se za sjetvu radnici plaćali u gotovini, Danijel G. potvrdio je kupnju traktora uz pomoć pozajmice zadruge od 20 tisuća kuna.

'Pozajmica mi je isplaćena na ruke, no nismo napisali kad treba vratiti. Od toga novca, za tanjurače sam dao 12 tisuća, a trebalo je kupiti i naftu. Tanjurače su kod zadrugara. Od zadruge sam na ime pozajmice primio i 40 tisuća kuna. Od toga sam Vladiju dao 6.200 kuna, a 500 kuna Zoranu. Također ništa nismo potpisali. Međutim, Kolareku sam posudio 1.600 eura, a kod jednog sam dečka dogovorio da 15 tisuća kuna posudi Kolareku koji je rekao da treba taj novac da bi u Zagrebu podmazao natječaj za novi traktor', rekao je svjedok, napominjući da ne znam gdje je završilo 35 tisuća kuna od pletenih košarica niti što se dogodilo s novcem dobivenim za štetu nastalu zbog suše.

Svjedok Nikola S. potvrdio je da je optuženi kod njega kupovao janjce za koje mu je na ruke dao oko 7.000 kuna, ali nije bio siguran jesu li završili u šenkovečkom restoranu kojeg je vodio Kolarek.

'Da je zadruga iznajmila Međimurski raj, saznalo se tek kada je objekt zatvorila inspekcija', ustvrdio je svjedok Vlado Č., koji je obuću Jelena, kupljenu po 50 do 60 kuna, kao zadrugar prodavao u Hrženici po 100 kuna.

Novac za obnovu unajmljenog ugostiteljskog objekta, kako je pojasnio, došao je s naslova zapošljavanja branitelja. No budući da su u objektu nisu bili zaposleni branitelji, sada HZZ traži povrat nekoliko desetaka tisuća kuna potpore.