DODIJELJENE DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST

Nagradu za znanstvene novake dobio i Lovro Škopljanac

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 15.11.2013 16:36
  • Objavljeno 15.11.2013 u 16:36
Iako političari svoj privatni život uglavnom skrivaju od pogleda javnosti, činjenica da je sin Jadranke Kosor jedan od 30-tak dobitnika Državne nagrade za znanost nije pobjegla medijima. 'Osobno mi je godinu bolježilo i što je moj sin Lovro doktorirao i d

Iako političari svoj privatni život uglavnom skrivaju od pogleda javnosti, činjenica da je sin Jadranke Kosor jedan od 30-tak dobitnika Državne nagrade za znanost nije pobjegla medijima. 'Osobno mi je godinu bolježilo i što je moj sin Lovro doktorirao i d

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručili su danas državne nagrade za znanost za 2012., koje se dodjeljuju za proširenje znanstvenih spoznaja te znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada. Ukupno su dodijeljene 32 nagrade u četiri kategorije – za životno djelo, za znanost, popularizaciju i promidžbu znanosti te za znanstvene novake

'Hrvatska je zemlja vrijednih i pametnih ljudi, ali se prema znanstvenicima prečesto ponaša maćehinski čemu se sada pridružila i ekonomska kriza', rekao je prije same dodjele nagrada predsjednik Sabora Josip Leko.

Stoga bi, dao je naslutiti Leko, Hrvatska trebala još više fokusirati na intelektualni kapital koji ima.

'Često se ponašamo kao pijani milijunaši i rasipamo se našim školovanim ljudima koji u inozemstvo odlaze i odnose intelektualno dobro', kazao je Leko.

Priznao je da Hrvatska nikada nije imala velika sredstva za poticanje znanosti i istraživanja. 'Nije nam namjera upirati prstom ni u koga i tražiti krivca, no svakako je dobra prilika poslati apel svima koji mogu pomoći da pomognu kako bi Hrvatska sačuvala svoje intelektualne potencijale te im omogućila da nesmetano rade u svojoj zemlji', rekao je Leko

Što se pak tiče nagrađenih, nagradu za životno djelo dobili su Ivan Gušić, Stipan Jonjić, Branko Souček, Gordana Kralik, Vladimir Đuro Degan i Dubravka Oraić Tolić.

Godišnje nagrade za znanost uručene su: Tamari Nikšić, Pavlu Pandžiću, Ivici Vilibiću, Mladenu Bobanu, Hrvoju Brkiću, Zdravku Lackoviću, Franu Barbiru, Peri Raosu, Rajki Božanić, Ivici Kisiću, Domagoju Šimiću, Milanu Mesiću, Draganu Bagiću, Boranu Berčiću, Josipu Užareviću i Zrinki Pešorda Vardić.

Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti uručene su: Slobodanu Bosancu, Zoranu Đogašu, Damiru Ježeku i Krešimiru Bagiću.

Godišnje nagrade za znanstvene novake uručene su: Vjekoslavu Štrukilu, Gordani Nedić Erjavec, Stjepanu Stipetiću, Miji Kurek, Davoru Filipoviću i Lovri Škopljancu.

'Znanstvena karijera u životu nekog čovjeka velika je avantura s nesigurnim ishodom', rekao je jedan od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo Vladimir Đuro Degan, zahvaljujući se u ime svih nagrađenih.

Nagrade, dodao je, svima predstavljaju radost i priznanje za postignute uspjehe, ali je njihova još veća vrijednost jer predstavljaju poticaj mlađim kolegama.

Među nagrađenima našao se i sin Jadranke Kosor, Lovro Škopljanac, koji je u području humanističkih znanosti dobio godišnju nagradu za znanstvene novake.

'Rekla sam sinu da kad bude dobivao nagradu za životno djelo da vjerojatno neću biti tu da plješćem. Sigurna sam da će tu nagradu dobiti', rekla je nakon dodjele nagrada Kosor, nekoliko puta ponovivši da je jako ponosna.

Razloga za slavlje imao je i HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar kulture Jasen Mesić, koji je na dodjelu nagrada došao bodriti svog oca. Naime, Milan Mesić i Dragan Bagić podijelili su godišnju nagradu za znanost u području društvenih znanosti, a zaslužili su je zbog zajedničkog istraživanja 'Manjinski povratak u Hrvatsku'.

'S obzirom na to da se cijela obitelj zalagala i odricala za to, drago mi je da je otac dobio nagradu. On je svjetski stručnjak u svom području', kazao je nakon dodjele nagrada Jasen Mesić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!