EUROPSKO INTEGRIRANJE

Nagrađeni mladi novinari posjetili Berlin

Bionic
Reading

Nacionalni pobjednici Europske nagrade mladom novinaru za 2009. posjetili su Berlin slaveći tako svoj uspjeh u jednom od najvećih sveeuropskih natjecanja takve vrste. Posjet Berlinu bio je prigoda da se obilježi 20 godina od pada Berlinskog zida

Druga Europska nagrada mladom novinaru, koju je organizirala Opća uprava Europske komisije za proširenje u suradnji s Europskom udrugom mladih novinara i magazinom Café Babel, privukla je više od 600 članaka iz cijele Europe. Natjecanje je bilo otvoreno za mlade novinare u dobi između 17 i 35 godina iz zemalja članica EU, kao i iz zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, bivša jugoslavenska republika Makedonija) te zemalja potencijalnih kandidata za članstvo (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo pod rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99).

Mladi novinari potaknulo se na izražavanje vlastita mišljenja o politici proširenja Europske unije, europskim vrijednostima i europskoj integraciji. Nacionalni žiriji, sastavljeni od predstavnika medija izabrali su 34 pobjednika. Svi pobjednici bili su pozvani na putovanje i završnu konferenciju u Berlinu.

Dovođenjem pobjednika u glavni grad Njemačke, organizatori su željeli istaknuti stvarni učinak procesa europske integracije. U 2009. obilježavaju se dvije povijesne obljetnice. Prije 20 godina pao je Berlinski zid i tako pojačao demokratsku transformaciju Europe. U svibnju ove godine, Europska unija proslavila je petu obljetnicu proširenja 2004. koja je na miran način ponovno sjedinila Istočnu i Zapadnu Europu.

Program za pobjednike obuhvaćao je povijesni obilazak Berlina i sastanke s visoko pozicioniranim predstavnicima iz politike, medija, akademskog i civilnog društva kako bi s njima diskutirali o proteklom i budućem proširenju Europske unije. Skupina je posjetila različite nacionalne i lokalne novine, radio i TV postaje i upoznala se s iskusnim novinarima, kao što su Friedrich Kurz (German Public Broadcasting ZDF) koji je izvještavao iz Mađarske tijekom ljeta 1989. Tijekom njihova posjeta njemačkom parlamentu (Bundestag), s predstavnikom parlamenta Gertom Weisskirchenom (SPD) diskutirali su o trenutačnoj europskoj vanjskoj politici.

Program je završio konferencijom koja je okupila političke i medijske predstavnike iz zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU. Konferenciju je otvorio profesor Werner Weidenfeld, direktor Centra za vanjsku politiku pri Sveučilištu u Muenchenu koji je analizirao proces europske integracije u proteklih dvadeset godina.

Voditeljica odjela za informiranje Gisela Gauggel-Robinson iz Opće uprave Europske komisije za pridruženje komentirala je: 'Uspjeh ovogodišnje Europske nagrade mladom novinaru pokazuje znatan interes koji mladi ljudi imaju za europsku politiku. Kao što se i očekivalo, gledišta o prednostima i izazovima proširenja EU daleko su od jednoglasnih. Međutim, kao organizatori ovog natjecanja, pozdravljamo predanost i interes koji su ovi mladi novinari pokazali i nadamo se da će ovo natjecanje i iduće godine nastaviti s poticanjem informiranih diskusija'.