AKCIJA UDRUGE ŽELIM MIRAN ŽIVOT

Nagrada autoru snimke preglasnih crkvenih zvona

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 10.01.2013 16:38
  • Objavljeno 10.01.2013 u 16:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kada zvona crkve u zagrebačkom naselju Utrine stanu zvoniti, nadglasaju sve ostale izvore buke. Više od dvije minute glasnija su od nebrojenih automobila, autobusa i tramvaja na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Valovi buke nezaustavljivo se šire po prozorima okolnih stambenih zgrada, šetalištima i parkovima, a tu neugodnu pojavu u Hrvatskoj ne regulira nijedan zakon

Audio-video snimke ogorčenih građana u svakodnevnom stresu iz raznih dijelova Hrvatske, koje posljednjih mjeseci stižu udruzi Želim miran život, dokazuju da problem nije svojstven samo tom zagrebačkom kvartu.

Dražen Trnski, predsjednik udruge, analizira snimke iz Splita, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Čakovca, Slavonskog Broda, Zadra, s otoka i u svima uviđa isti problem. Zvonjava zvona s tornjeva bogomolja značajno prekoračuje uobičajenu okolnu buku, kaže. U Zagrebu, problem je izražen na Trnovčici, Savskom gaju i Malešnici.

'Budući da je od 1999. godine buka iz sakralnih objekata izostavljena iz Zakona o zaštiti od buke, građane pozivamo da nam dostave snimke preglasnih zvonjava s opisom problema kako bismo nadležnim državnim organima podnijeli dokumentirani zahtjev za izmjenu tog zakona i uvođenje odgovarajućih standarda', objašnjava Trnski.

Autori snimaka zatim ulaze u nagradnu igru u kojoj mogu dobiti mjerač buke marke Voltcraft, pogodan za sustavne akcije mjerenja, evidentiranja i upozoravanja na prisutnost preglasnog izvora buke u okolišu.

Snimke će se objaviti na YouTube kanalima udruge pod nazivom 'Crkvena zvona' i 'Želim miran život', a dobitnik mjerača odredit će se prema broju glasova posjetitelja kanala.

Nagrada za najglasniju zvonjavu - mjerač buke

'Pojava preglasne buke raširena je u cijeloj Hrvatskoj, ali crkvena zvona poseban su problem iz više razloga. To je impulsna, nagla buka. Zvoni prečesto u vremenu kada nema uobičajene buke, noću, rano ujutro, navečer. Nije regulirana zakonom, a crkve to zloupotrebljavaju', objasnio je Trnski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!