VISOKA POVJERENICA

UN o Nagorno Karabahu: Video snimke svjedoče o mogućim ratnim zločinima

02.11.2020 u 20:21

Bionic
Reading

Visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda Michelle Bachelet izjavila je u ponedjeljak kako postoji mogućnost da su tijekom sukoba u Nagorno Karabahu počinjeni ratni zločini zbog "neselektivnih" napada na civilno stanovništvo

Bachelet je spomenula i video snimke, koje drži vjerodostojnima, a koje prikazuju kako azerbajdžanske postrojbe pogubljuju dvojicu armenskih vojnika.

"Međunarodno humanitarno pravo je jasno. Napadi izvedeni kršenjem načela razmjernosti mogli bi biti ratni zločini i strane moraju učlnkovito, brzo, detaljno i nepristrano istražiti taj tip kršenja, a odgovornima se mora suditi", naglasila je Bachelet u priopćenju.

Bachelet je upozorila na uporabu kazetnog streljiva, koje je jako opasno za civilno stanovništvo i koje su koristile obje strane.

U vezi video zapisa koji pokazuju pogubljenja po kratkom postupku, Bachelet nije iznijela pojedinosti, ali je naglasila da je njihova autentičnost dokazana dubinskim istragama medija.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu "namjerno ubijanje zaštićenih osoba je teško kršenje Ženevske konvencije i predstavlja ratni zločin", naglasila je Bachelet i dodala da presudu o tome mora donijeti nadležni sud.