Macan o mogućoj izlaznosti

Naelektrizirane teme i gužva na desnici pogurat će birače na glasanje, može li ih kiša obeshrabriti?

19.12.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Kako ulazimo u završnicu kampanje, ona se sve više zaoštrava. Tajne službe, krađa izbora, borba na desnici između dvoje kandidata… Hoće li sve to motivirati birače da u nedjelju izađu na izbore? Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da će izlaznost sigurno biti veća nego ranije. Pitanje je samo hoće li kiša, koja bi prema dostupnim prognozama trebala padati gotovo u cijeloj Hrvatskoj, demotivirati birače da odu na birališta

Macan smatra da će izlaznost biti bolja nego ranije. Prije pet godina, naime, u prvom krugu izlaznost je bila 47 posto, a 2009. godine 43,96 posto.

Uvjeren je da ćemo u nedjelju sigurno 'prebaciti' preko 50 posto. 'Bit će bolja izlaznost nego prošli put zato što su tri favorita za drugi krug i oni će se potruditi izvući svoje birače na glasanje. Veća je motivacija organizacija oko najjačih kandidata', analizira.

Kampanja u komunikacijskom smislu, napominje, nije bila prava kampanja, nije sama po sebi bila motivator. No zbog tenzija bi izlaznost mogla biti veća.

Kakvi god vremenski uvjeti bili u nedjelju, a najavljuje se kiša, Macan smatra da neće značajnije utjecati na izlaznost. Ako stranačke organizacije podbace na terenu, nema tog vremena koje će ih spasiti.

Izlaznost na prethodnim izborima

  • 2014. prvi krug 47,12 posto, drugi 59,05 posto
  • 2009. prvi  krug 43,96 posto, drugi 50,13 posto
  • 2005. prvi krug 53,66 posto, drugi 53,41 posto

'Ako kažu ljudima da izađu, oni će izaći na birališta', napominje Macan. Tu su i oni koji stižu iz inozemstva uoči Božića u domovinu. Ako su se uredno prijavili za glasanje u Hrvatskoj, i oni će izaći na izbore. Pitamo ga kome u korist ide veća ili manja izlaznost.

'Rekao bih da se pri većoj izlaznosti izjednačavaju šanse. Na manjim izlaznostima profitiraju organizacije koje efikasno izvlače birače. Pri manjoj izlaznosti onaj koji dobije jednak broj glasova kao kada je velika izlaznost ima veći postotak. Podsjećam da je na prošlim europskim izborima HDZ podbacio, a izlaznost je bila mala. Nisu dobro odradili teren', poručuje.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Vremenska prognoza za nedjelju

U dane vikenda bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a na Jadranu i izraženije pljuskove s grmljavinom. Ponegdje oborina može biti obilna. U ponedjeljak se očekuje razvedravanje. Na kopnu će puhati povremeno umjeren jugozapadni vjetar, u nedjelju i jugoistočni, no postupno će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će umjereno i jako jugo okrenuti na jugozapadnjak, a potom će tijekom nedjelje zapuhati sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bit će u postupnom padu, ali i dalje iznad prosjeka, izgledi su vremena do ponedjeljka prema Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Prema meteogramima, u većini Hrvatske u nedjelju će padati kiša.