Predsjednički kandidat

Kovač: Uvođenje elektroničkog glasovanja povećalo bi izlaznost birača

11.11.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Dejan Kovač pozvao je u ponedjeljak na uvođenje sustava elektroničkog glasovanja na izborima kojim bi se povećala izlaznost birača u zemlji i inozemstvu te dao glas nedavno iseljenima, koji, kako tvrdi, sigurno ne bi glasali za HDZ ili SDP

Kovač je na konferenciji za medije pozdravio Vladinu namjeru preuzimanja tvrtke APIS IT, te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da uvede sustav elektroničkog glasovanja i omogući svim građanima Hrvatske u zemlji i inozemstvu jednako pravo glasa.

Kazao je da za to već postoji preduvjet, a to je sustav e-Građani koji trenutno ima oko 750 tisuća korisnika i posjeduje sve certifikate povezane sa sigurnosti i enkripcijom podataka.

'Veliki broj građana otišao je iz Hrvatske, a broj biračkih jedinica u inozemstvu nije jednako ni ravnomjerno raspoređen kao u Hrvatskoj. U zemljama gdje imate samo jedan hrvatski konzulat ili ambasadu, neki građani trebali bi putovati na stotine kilometara da ostvare svoje biračko pravo', kazao je Kovač.

Elektroničko glasovanje, dodao je, druge zemlje koriste kao način osiguravanja dostupnosti glasovanja svim svojim građanima, sprečavanja diskriminacije, povećavanja broja birača koji sudjeluju u izbornom procesu.

'Da ne bi preuzimanje APIS-a ispalo kao čista politička trgovina, odnosno financijsko spašavanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bilo bi u redu da Plenković uvede elektroničko glasovanje već na predsjedničkim izborima', izjavio je.

Smatra da bi takva vrsta glasovanja mogla od Hrvatske učiniti razvijenu zemlju, ne samo po tehnološkom iskoraku, već i po demokratskim standardima.

'Ako je stvarno emigriralo 300 tisuća građana, oni sigurno ne bi glasali za HDZ niti SDP, već za neku treću opciju, jer su ogorčeni na državu zbog njihovih loših Vlada i loših politika', kazao je podsjetivši da je HDZ na izborima za EU parlament u Irskoj dobio jedan glas.